Denník N

Rok 2022 prinesie spojené lokálne voľby. Môžeme spolu voliť aj prezidenta a poslancov? A mohol by niekto kandidovať v oboch?

Robert Fico s Andrejom Kiskom počas prezidentských volieb v roku 2014. Foto – TASR
Robert Fico s Andrejom Kiskom počas prezidentských volieb v roku 2014. Foto – TASR

Aj parlamentné, aj prezidentské voľby v roku 2024 vychádzajú na jar. No ovplyvní to zrejme skôr kampaň ako ich samotný termín.

Rok 2022 prinesie Slovensku prvé voľby po dva a polročnej prestávke. Naposledy sme volili vo februári 2020 poslancov parlamentu, a teda aj novú vládu. Tentoraz si na jeseň 2022 zvolíme naraz miestnych poslancov, starostov a primátorov, ale aj županov a krajských zastupiteľov.

Spojené krajské a komunálne voľby sú novinkou, schválila ich ešte predchádzajúca vláda, ktorá sa týmto krokom rozhodla zoškrtať aspoň jeden volebný termín. K urnám totiž chodíme pomerne často: volíme národný aj Európsky parlament, prezidenta či prezidentku, osobitne sme doteraz volili aj lokálnu politickú reprezentáciu.

Aby sa termíny komunálnych a župných volieb zjednotili, predĺžilo sa mimoriadne funkčné obdobie súčasných županov na päť rokov. Po voľbách na jeseň 2022 sa budú predsedovia krajských samospráv voliť opäť len na štyri roky. Termín spojených volieb ešte oficiálne nie je známy, vyhlasuje ho predseda parlamentu, podľa zákonných lehôt však vychádza na sobotu 29. októbra. Teda na takzvaný dušičkový víkend.

Na jar 2024, teda veľmi blízko pri sebe, by sa mali konať aj parlamentné a prezidentské voľby. Takáto situácia ešte nikdy od roku 1999, keď sme na Slovensku prvýkrát volili prezidenta v priamej voľbe, nenastala. Mohli by sa aj tieto dve voľby spojiť a konať v jednu sobotu? A mohol by niekto, napríklad predseda Smeru Robert Fico, kandidovať naraz v oboch – teda aj v parlamentných a prezidentských?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne a župné voľby 2022

Robert Fico

Smer

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie