Denník N

Toalety pre kravy či huby, ktoré nútia cikády k sexu. Bizarné, no užitočné výskumy roku 2021

Ilustračná fotografia. Zdroj - Unsplash/Talha Hassan
Ilustračná fotografia. Zdroj – Unsplash/Talha Hassan

Rok 2021 bol predovšetkým o výskume nového koronavírusu a prostriedkov, ktorými proti nemu môžeme bojovať. Ak aj vám už chýbali zábavné výskumy, pri ktorých ste sa pýtali, „načo nám toto bude?“, prečítajte si náš výber piatich netradičných štúdií roku 2021. Aj s vysvetlením, ako sa dá výskum lezenia chrobákov či cikád, z ktorých sa stanú sex zombie, ďalej uplatniť.

WC pre kravy

Ísť „na toaletu“ učíme psy a mačky, vďaka čomu s nimi môžeme spolunažívať v interiéroch. Prečo by na to mali byť trénované aj kravy? Dôvodom je znečistenie.

Moč obsahuje dusík, a keď sa zmieša s výkalmi, stáva sa z neho amoniak. Ten predstavuje pre životné prostredie problém, pretože prispieva napríklad k tvorbe kyslých dažďov.

„Jedna krava dokáže vyprodukovať asi osem galónov (30 litrov) moču denne,“ povedala pre ABC News spoluautorka štúdie Lindsey Matthews.

Podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia predstavoval v roku 2019 oxid dusný sedem percent všetkých skleníkových plynov v USA.

Toaleta pre teliatka. Zdroj – YouTube/The Scientist

Vedci aj preto v rámci experimentu vycvičili teľatá, aby používali špeciálnu latrínu s názvom MooLoo.

Vyše dve tretiny teliat sa na základe odmeňovacieho systému dokázali už po desiatich dňoch naučiť používať MooLoo so 77-percentnou úspešnosťou. Zachytávanie kravského moču by mohlo okrem odbúravania znečistenia či emisií skleníkových plynov obmedziť aj šírenie rôznych chorôb. Ako bonus môže byť zozbieraný kravský moč v budúcnosti použitý na výrobu hnojív.

Psychedelické huby

Hubám stále príliš nerozumieme. Nevieme, ako si podhubím posielajú informácie o dianí v lese ani ako ovládajú drobný hmyz, ktorý po napadnutí nútia robiť úkony nápomocné ich rozmnožovaniu.

Zapliesť sa do rozmnožovania húb však býva pre iné druhy často osudné. Týka sa to napríklad cikád s názvom Brood X, ktoré sa tento rok vynorili zo svojho 17-ročného podzemného spánku. Sústredili sa na jeden konkrétny cieľ – spáriť sa a splodiť ďalšiu generáciu.

Časti z nich to však prekazila pôdna huba Massospora cicadina, ktorá ich napadla.

Huba spôsobuje, že pohlavné orgány samcov cikád odpadávajú a namiesto nich im zostane biela zátka jej spór. Spóry sa šíria, keď sa samce pokúšajú páriť.

Aj o samotné párenie sa postará huba. Psychedelikum podobné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie