Denník N

U Matoviča finišujú s kandidátkou bez Kuffu, ale možno s Mezenskou

Igor Matovič počas rozhovoru pre Denník N. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič počas rozhovoru pre Denník N. Foto N – Tomáš Benedikovič

Od utorka v OĽaNO začínajú rozhodovať, kto a z akého miesta pôjde do volieb. Helena Mezenská by kandidovať mohla, Štefana Kuffu už nechcú.

OĽaNO bude patriť medzi prvé strany, ktoré oznámia minimálne základ svojej kandidátky do budúcoročných volieb. Poslanecký klub – teda jediný kolektívny orgán strany – začne o jej zostavovaní rokovať v utorok a zverejnenie jej základu by mohlo trvať len niekoľko dní.

Obyčajní idú do volieb v koalícii s Novou Daniela Lipšica, ktorá o poradí svojich ľudí na kandidátke rozhodne už túto sobotu.

Kuffa asi sitom neprejde

kuffa
Štefan Kuffa. Foto – TASR

„Máme teraz taký dlhší poslanecký klub, takže sa tam zrejme niečo objaví,“ povedal Denníku N Matovič. Poslanci mali podľa neho zhromažďovať tipy na ľudí. Takisto ich zhromažďoval aj on sám. „Tí, ktorí sme sa zapojili, teraz skúsime zhromaždiť všetky tie mená.“ S niektorými vraj hovorili, s inými ešte nie.

Matovič hovorí, že podľa stanov strany by mohol o kandidátke rozhodnúť aj sám. Doteraz však vždy rozhodovali o podobných otázkach v poslaneckom klube, a tak to bude aj teraz. Rozhodovať budú trojpätinovou väčšinou.

Najprv stanovia pevné kritériá na konečných kandidátov, ktoré sa podľa Matoviča budú vzťahovať rovnako na súčasných poslancov, ako na ľudí, čo za OĽaNO ešte nekandidovali. „Budú minimálne dve kritériá pri tvorbe kandidátky, cez ktoré Štefan Kuffa neprepadne, takže na nej s veľkou pravdepodobnosťou nebude,“ hovorí líder hnutia.

Foto – Facebook Heleny Mezenskej

Aj prezidentská kandidátka Mezenská

Podľa informácií Denníka N v OĽaNO stále zvažujú, či na kandidátku opäť dajú Helenu Mezenskú, ktorá kandidovala v prezidentských voľbách bez podpory vlastného hnutia.

V jej prospech hrá, že ak by ju odmietli, mohla by skúsiť kandidovať za niektorú z malých neparlamentných strán a zobrala by tak hlasy. V prezidentských voľbách ju volilo 45-tisíc ľudí, čo nie je zanedbateľné číslo. Zbiera časť takzvaných antisystémových voličov.

Mezenská chce v politike pôsobiť aj po voľbách. Denníku N odpísala, že „zatiaľ“ chce kandidovať za OĽaNO. „Málo z programových cieľov, ktoré považujem za správne, sa podarilo presadiť.“ Chce napríklad „vrátiť štát do rúk občanov a rozvíjať skutočnú občiansku spoločnosť“.

„Aj Helenka Mezenská bude vedieť, či cez tie kritériá prepadne alebo neprepadne,“ hovorí Matovič.

Vyhodený učiteľ Žarnay ešte ponuku nedostal

Na kandidátke by sa mohol objaviť napríklad aj učiteľ Oto Žarnay, ktorý upozornil na plytvanie peniazmi a vyhodili ho za to z práce.

„Zostalo to v rovine, že keď sme kandidovali do európskych volieb, povedali nám, že s najväčšou pravdepodobnosťou budeme aj na kandidátke do Národnej rady,“ povedal včera Žarnay. Zároveň však hovorí, že v poslednom čase sa mu nikto s ponukou neozval. Žarnay zatiaľ nevie, či by ponuku prijal.

Viaceré médiá tiež písali o blogerke a bratislavskej komunálnej poslankyni Veronike Remišovej. Aj tá by mala byť na kandidátke.

Pokiaľ budú mať záujem, mohli by na nej byť takmer všetci súčasní poslanci klubu.

Na čele aktivisti, Nova už vie

Spoločná kandidátka s Novou bude vyzerať tak, že prvú desiatku obsadia „nepolitici“ – teda aktivisti, whistlebloweri či rôzni odborníci. Od čísla 11 po číslo 15 pôjde o kandidátov Novy a tí budú aj na každom štvrtom mieste od druhej dvadsiatky.

Matovič a traja zvyšní zakladatelia OĽaNO budú opäť na konci kandidátky. Táto stratégia im vyšla v posledných dvoch voľbách, keď sa do parlamentu prekrúžkovali najskôr zo záveru kandidátky SaS a potom v roku 2012 už z kandidátky OĽaNO.

Predseda Novy Daniel Lipšic hovorí, že oni by mali svoju časť kandidátky dodať už túto sobotu. „U nás prebehli primárky, robíme to naozaj zdola. Kandidátku by sme mali dokončiť v sobotu na republikovej rade v Ružomberku.“ Výsledky primárok povedať nechcel, kým ich neoznámi na republikovej rade.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie