Denník N

Dermatologička: Mejkap pod rúškom? V žiadnom prípade. Pozor aj na kombinovanie vitamínov

Ilustračná snímka. Foto - Unsplash/@anikolleshi
Ilustračná snímka. Foto – Unsplash/@anikolleshi

„Viaceré firmy sa sťažujú, že s príchodom covidu majú veľké problémy s odbytom kozmetiky, pretože sa obmedzila spotreba rúžov, púdrov a mejkapov,“ hovorí kožná lekárka Hana Zelenková, ktorá bola ako prvá žena prezidentkou Európskej spoločnosti estetickej dermatológie.

Lekárka, ktorá pôsobí vo Svidníku, v posledných rokoch registruje, že o svoju pleť sa zaujíma aj čoraz viac mužov. „Koža je naše zrkadlo – hovorí nám, ako sa o seba staráme, prejavuje sa na nej stravovanie aj pitný režim. Môže nám prezradiť oveľa viac, ako si myslíme,“ vraví.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako často by sme mali striedať rúška a respirátory;
  • akým rúškam je lepšie dať prednosť,
  • ktorým jedlám by sa mali vyhýbať ľudia s akné;
  • či platí, že drahšie prípravky sú kvalitnejšie.

Každý deň nosím respirátor a v oblasti nosa a brady sa mi častejšie objavujú vyrážky alebo červené fľaky. Čo by som mal robiť?

Začnem trochu všeobecnejšie – prejavy zhoršovania pleti pri nosení rúšok či respirátorov pozorujeme prakticky od začiatku pandémie. V podstate o nich hovorím už dva roky.

Pokiaľ človek s pleťou nemá žiadne problémy, rúško mu nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti. Lenže ak má niekto napríklad akné, jeho nosenie problematické byť môže: na tvári sa môže podpísať zápalovými až hnisavými prejavmi a podobne.

Jedným z ochorení, s ktorými sa pomerne často stretávame, je takzvaná seboroická dermatitída. Ide o stav, keď sa predovšetkým v oblasti rozhrania vlasov a čela, v obočí a nosovoústnych ryhách zmnožuje kožný maz alebo aj kvasinky. Koža je tak vo väčšej miere podráždená a premastená a následne páli a svrbí. Keď už si človek nie je schopný ošetrovať kožu sám základnou hygienou, je potrebné vyhľadávať dermatológa.

Chápem to správne, že rúško samo osebe nespôsobuje problémy, ale skôr znásobuje tie, ktoré už existujú?

Áno. Všetko závisí aj od individuálnej citlivosti človeka. Každý reaguje inak: niektorým rúška nerobia žiadny problém, zatiaľ čo u ľudí s citlivejšou pleťou môžu vznikať rôzne zmeny.

Ak sa vám pod rúškom objavujú vyrážky, v prvom rade by ste mali používať nejaké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Zdravie

    Teraz najčítanejšie