Denník N

Vážila aj cherry paradajky, teraz anorektičkám pomáha: Rodičia, deti nevyliečite tým, že ich budete nútiť jesť

Natália Meliš-Čuga. Foto - archív N. T.
Natália Meliš-Čuga. Foto – archív N. T.

Šiesta časť z 12-dielneho seriálu Novoročné chudnutie: Napohľad nevinná snaha schudnúť môže prejsť do vážnych mentálnych a fyzických ťažkostí.

V spoločnosti kolujú predstavy, že poruchy príjmu potravy (v skratke PPP – pozn. red.) súvisia iba s extrémne chudými dievčatami. „Je to skôr mýtus, pretože človek sa nemusí vždy dostať do podváhy, keď váži 30 – 40 kíl. Choroba je niekedy viac mentálna a trpia ňou aj muži,” vysvetľuje Natália Tokárová, ktorá sa liečila z anorexie a dnes pomáha ľuďom s rovnakými problémami v českej organizácii Anabell.

Nepodceňujme ich. Napohľad nevinná snaha schudnúť alebo kontrolovať si stravu môže prejsť do vážnych ťažkostí, preto sa PPP nevyliečia tým, že budeme podvyživených ľudí nútiť viac jesť.

Aj Tokárová pri svojej práci často rieši s klientkami konflikty a pocity menejcennosti zapríčinené nemiestnymi komentármi okolia. „Bolestivé sú hlavne naoko nevinné komentáre namierené na to, kto schudol a kto pribral. Snažíme sa zbytočne vtesnať iných do pocitu, aby vyzerali tak, ako chceme my a ako je to podľa nás ideálne.”

PPP sa väčšinou síce spájajú s mladými dievčatami v predpubertálnom a pubertálnom období, no pozná ľudí, ktorí sa do ťažkostí dostali až po tridsiatke. Problémom dnes čelia aj muži.

V článku sa dozviete:

  • aké boli prvé príznaky anorexie;
  • kde hľadala príčinu svojich problémov;
  • aké mýty kolujú v súvislosti s PPP;
  • kde môžeme vyhľadať pomoc.

Zlom nastal po dvadsiatke

Pocity nespokojnosti s vlastným telom, ktoré sa skončili obmedzovaním jedla, sa u nej začali už na základnej škole. Situáciu však mala relatívne pod kontrolou, kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Novoročné chudnutie

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie