Denník N

Ako dosiahnuť čo najefektívnejší tréning bez prekyslenia? Pichnite si ihlou do ušného lalôčika

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Nórsky bežec Jakob Ingebritsen mal len 20 rokov, keď sa v Tokiu postavil na štart olympijského finále v behu na 1500 metrov. Aj keď patril k najmladším, preteky presvedčivo vyhral a k zlatu pridal aj nový olympijský a európsky rekord.

Ak by sme nepoznali širší kontext, hovorili by sme o senzácii. Veď mladý Nór porazil Keňanov, skúsených Austrálčanov či tradične silných bežcov zo Španielska a USA. Faktom však je, že víťazstvo Jakoba Ingebritsena nebolo veľkým prekvapením a o výnimočnom bežcovi zo severu Európy sa nahlas hovorilo už pred piatimi rokmi.

„Generačný talent, aký sa narodí raz za 100 rokov,“ pomyslíte si a čiastočne máte pravdu. Jeho talent je nespochybniteľný. Avšak – a často to zdôrazňuje aj Jakobov otec a zároveň tréner Gjert – výkony Nóra nie sú ani tak o vrodených predispozíciách, ale hlavne o systematickom tréningu. Jeho kľúčovou súčasťou je tréning na anaeróbnom prahu, ktorý je najefektívnejším prostriedkom na rozvoj aeróbnej vytrvalosti.

O čo ide? A ako bežecký tréning presne nastaviť tak, aby bol čo najefektívnejší?

Tréneri v rôznych častiach sveta by na otázku odpovedali rôzne. U Gjerta Ingebrigtsena by však takmer určite bol odpoveďou laktát, ktorý je pre nórsku bežeckú školu špecifický a práve pomocou neho severania zostavujú bežecký tréning tak, aby bol čo najefektívnejší. Pomocou laktátu sa zároveň snažia zabrániť pretrénovaniu.

Čo je to laktát a ako môže poznanie hladiny laktátu v krvi pomôcť výkonnostným aj rekreačným športovcom v napredovaní? A prečo poznanie laktátu zároveň poskytuje priamočiaru odpoveď na otázku, prečo sa niekedy oplatí v tréningu spomaliť?

Červená čiara

Laktát má v našom tele nevďačnú pozíciu. Aj keď sa v organizme nachádza neustále, jeho prítomnosť si uvedomíme až v mimoriadne nepríjemných situáciách. Zvyčajne ide o momenty, keď od vyčerpania lapáme po dychu a svaly máme unavené a stuhnuté.

Preto si slovo laktát spájame skôr s negatívnymi pocitmi. Ide však o látku, ktorá v našom tele

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie