Denník N

Pediatri varujú pred množstvom detí nakazených omikronom (+ ako postupovať pri chorom dieťati)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Výrazne viac nakazených detí by znamenalo aj viac hospitalizovaných. Očkovanie detí nad päť rokov sa rozbieha pomaly, záujem rodičov je nízky.

Vlna omikron môže spôsobiť, že sa na Slovensku nakazí veľmi veľa detí a časť z nich bude musieť ísť aj do nemocnice. Aj dáta zo Spojených štátov ukazujú, že medzi nezaočkovanými deťmi sa omikron rýchlo šíri.

Na Slovensku už rast počtu infikovaných detí vidno v ambulanciách pediatrov.

„Pri rýchlom šírení sa omikronu, čo sa na Slovensku práve deje, je veľmi pravdepodobné, že sa infikuje väčšina nezaočkovaných detí,“ hovorí epidemiologička Alexandra Bražinová. To by znamenalo aj viac závažných prípadov, ktoré potrebujú hospitalizáciu.

V posledných decembrových týždňoch vidíme tento vývoj napríklad v Spojených štátoch, kde podľa Bražinovej prudko vzrástla miera hospitalizácií detí do 17 rokov.

Najčastejšie príznaky infekcie variantom omikron pozorované u detí sú horúčka, kašeľ, vracanie, sťažené dýchanie, hnačka a kŕče.

„Výskyt závažných prípadov je však stále pri deťoch a mladých ľuďoch oveľa nižší ako pri starších vekových skupinách,“ dodáva Bražinová.

Očakávajú nákazu viac ako štvrť milióna detí

Od začiatku pandémie bolo doteraz podľa dát Veda pomáha v nemocnici hospitalizovaných takmer 1400 detí do 18 rokov, z toho 20 bolo na umelej pľúcnej ventilácii a 12 detí zomrelo. Celkovo PCR testy doteraz zachytili vyše 167-tisíc prípadov pozitívnych vo veku do 20 rokov. Na Slovensku žije niečo vyše milióna detí do 18 rokov.

„Na základe štúdie o protilátkach a podľa spätných výpočtov z pozitívnych testov, z potreby hospitalizácie, úmrtí a závažných stavov, ako aj z počtu zaočkovaných detí sme s tímom odhadli, že omikron sa v najbližšom čase môže týkať ešte približne 250- až 350-tisíc detí,“ hovorí pediatrička a členka iniciatívy Veda pomáha Kristína Visolajská.

Zatiaľ podľa nej nevieme presne odhadnúť, pre koľko detí by to znamenalo závažný stav, lebo omikronová vlna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie