Denník N

Omikron môže mať ľahší priebeh, naznačujú štúdie. Nie je to však dôvod stratiť ostražitosť

Ilustračný obrázok. Zdroj - Unsplash/Robina Weermeijer
Ilustračný obrázok. Zdroj – Unsplash/Robina Weermeijer

Štúdie, ktoré vyšli cez sviatky, naznačujú, že rok 2022 by mohol byť o niečo optimistickejší než dva predchádzajúce.

Päť nových štúdií naznačuje, že covid-19 spôsobený omikronom by mohol mať miernejší priebeh ako predchádzajúce varianty.  Ďalšie dve sa zaoberajú tým, ako dobre ho vie rozoznať zaočkovaná a prekonaná imunita.

Vo všetkých prípadoch ide iba o preprinty. Štúdie ešte neprešli recenzným konaním, keďže omikron sa objavil iba koncom novembra minulého roka.

„Výsledkom všetkých mutácií, vďaka ktorým sa omikron líši od predchádzajúcich variantov, je, že sa mohla zmeniť jeho schopnosť infikovať rôzne druhy buniek. V podstate sa zdá, že je schopnejší infikovať horné dýchacie cesty – bunky v hrdle. V nich by sa teda množil ľahšie ako v bunkách hlboko v pľúcach. Je to zatiaľ predbežné, ale štúdie ukazujú rovnakým smerom,“ povedal pre denník Guardian Deenan Pillay, virológ z University College London.

„Je fér povedať, že sa objavuje predpoklad, že choroba sa prejavuje predovšetkým v horných dýchacích cestách,“ povedal pre New York Times Roland Eils, výpočtový biológ z Berlínskeho inštitútu zdravia, ktorý skúmal, ako koronavírusy infikujú dýchacie cesty.

V horných dýchacích cestách sa začínajú všetky koronavírusové infekcie. Pokiaľ má človek iba ľahký priebeh ochorenia, do pľúc sa vírus ani nedostane.

Ak však do pľúc prenikne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie