Denník N

Lekárnik Sukeľ o nových liekoch: Paxlovid je nádejný, testoval sa aj Bromhexin. Najsilnejšie sú dnes protilátky (+ video)

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Foto - TASR
Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Foto – TASR

Ak sa budú neočkovaní cítiť ako outsideri, môže to záujem o vakcínu zvýšiť, hovorí šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ hovorí v rozhovore o tom, či dnes existuje účinná liečba covidu. Lieky, ktoré dnes používame, sú na rané štádia ochorenia; ak už je pacient v nemocnici, musí sa s vírusom do veľkej miery vyrovnať jeho organizmus.

V rozhovore hovorí:

  • ktoré antivirotiká sa ukazujú ako nádejné lieky na covid,
  • aké šance má nový liek od Pfizeru paxlovid,
  • ako je to s liekom izraelskej spoločnosti, ktorá na Štedrý deň ohlásila, že má stopercentnú účinnosť,
  • či môže nová vakcína zmeniť postoj k očkovaniu.

Ako sme sa za dva roky pandémie posunuli k nájdeniu lieku, ktorý by bol na covid-19 účinný?

S novými liekmi sme k tomu stále bližšie. Odkedy sa začala pandémia, prebiehajú skúšky kadečoho, aj dlhodobo užívaných liekov. Išlo napríklad o niektoré antibiotiká, antimalariká. Niektoré lieky na reumatické ochorenia sa zdali veľmi nádejné, dokonca potom chýbali v lekárňach, lebo si ľudia robili zásoby. Stále to bolo v experimentálnej rovine. Spomínam si aj na bromhexin, ktorý promoval poslanec Kotleba spolu s vodkou, ale možno to nebolo až tak úplne tragické, lebo bromhexin bol skutočne jedno z liečiv, ktoré sa testovali.

Video: Liek od Pfizeru je sľubný, najsilnejšie sú dnes protilátky (Autorky:  Veronika Folentová, Martina Koník)

Na čo prišli?

Účinok bol zaujímavý. Keď sa užíval vo veľkých dávkach, dokázal pôsobiť voči prieniku covidu do buniek. Aj ivermektín sa ukazoval ako jedno z možno nádejných liečiv. Až potom sa ukázalo, že to nemá efekt. Momentálne sa svet obracia k monoklonálnym protilátkam, ktoré majú aj klinickú účinnosť, a antivirotikám, ktoré sa začali používať aj na Slovensku a ktoré preukazujú zaujímavú úspešnosť, samozrejme, ak sa podajú včas.

Bromhexin sa však netestoval s vodkou, ako to odporúčal Kotleba.

Netestoval sa s vodkou, ale mechanizmus účinku bromhexinu na to, aby sa vírus nedostal do bunky pri megadávkach, je opísaný, no skúšky ďalej nepreukázali dramatickú účinnosť.

V internetových diskusiách často narážame na tvrdenie, že netreba očkovať, stačí, ak budú ľudia účinne liečení. Máme dnes účinný liek na covid?

Aj v internetových diskusiách prebieha určitý mentálny vývoj. Diskutéri, ktorí na začiatku tvrdili, že covid neexistuje, potom začali veriť, že existuje, a zrazu ho chcú liečiť. Celá argumentácia je postavená na tom, že ak by sa ľudia liečili v prvotných fázach, nedostali by sa do nemocnice a neumierali by. Problém je, že zabudli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Lieky proti covidu

    Ako liečime covid: veľký prehľad používaných a sľubných liekov

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie