Denník N

Deti, omikron a hospitalizácie: čo hovoria dáta z Londýna a New Yorku

Rekordné hospitalizácie detí v Londýne a New Yorku sú dôsledkom toho, že sa nakazilo výrazne viac detí. V Anglicku malo v jeden týždeň covid odhadom 1 z 15 detí od 2 do 6 rokov.

Počet detí hospitalizovaných v súvislosti s covidom v posledných dňoch láme vo viacerých krajinách rekordy. V Anglicku prekonali počty detí do päť rokov v nemocniciach rekord z minulého januára o 75 percent, od 6 do 11 rokov o zhruba 25 percent.

Vo Francúzsku sú počty detí v nemocniciach či na JIS asi dvojnásobné než počas predchádzajúceho vrcholu. Rekordné čísla hlási aj USA – 378 hospitalizovaných za posledný decembrový týždeň.

Tieto informácie znejú desivo, no zároveň podľa odborníkov platí, že omikron neprináša väčšiu pravdepodobnosť, že infikované dieťa skončí v nemocnici. Výrazne väčšie je riziko, že sa deti nakazia – a viac pozitívnych detí má za následok aj viac detí v nemocnici.

Pozreli sme sa na údaje z Londýna a New Yorku o hospitalizáciách detí. Tieto dve veľkomestá zažívajú od decembra silnú vlnu omikronu, aj keď posledné údaje naznačujú, že počet nových prípadovzačal klesať. To by znamenalo, že vlna omikronu bude vysoká, no relatívne rýchla.

Počet prípadov, hospitalizácií, ľudí na ventilácií a úmrtí v Londýne v porovnaní s vrcholom minulej vlny. 

Počty infikovaných v New Yorku aj v Londýne lámali rekordy a množstvo rodín Vianoce slávilo s covidom. Napríklad pätina policajtov v New Yorku je aktuálne na maródke, zrejme s covidom. Mimochodom, všetci po nariadení mesta musia byť zaočkovaní, čo len dokazuje, že dve dávky pred infekciou omikronom nechránia a aj tretia len do istej miery.

Naďalej však funguje ochrana pred hospitalizáciou, čo je dôvod, prečo počty hospitalizovaných ľudí v New Yorku sú na tretine z vrcholu z apríla 2020.

Iné je to v prípade detí.

Prípad Londýn

Posledný týždeň roku 2021 prijali v nemocniciach v Londýne v súvislosti s covidom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie