Denník N

Tréner dvadsiatky Feneš: Medailové ambície boli oprávnené, už som necítil, že súperi sú z inej galaxie

Ivan Feneš. Foto – TASR
Ivan Feneš. Foto – TASR

Hokejová dvadsiatka mala pred šampionátom medailové ambície, majstrovstvá sveta v Kanade sa však nedohrali pre prípady covidu vo viacerých tímoch.

Slováci prehrali 2:3 s USA a 0:3 so Švédskom, no až na druhú tretinu proti Američanom za veľkými hokejovými krajinami herne nezaostávali.

Tréner Ivan Feneš hovorí, že trojica Šimon Nemec, Filip Mešár a Juraj Slafkovský naozaj má na prvé kolo draftu NHL.

„Na ľade boli takí viditeľní a mali taký priestor, že hokejovú odbornú verejnosť a tímy NHL utvrdili, že na to majú výkonnosť.“

Feneš rozpráva aj o tom:

  • aké covidové opatrenia boli v kanadskom Red Deere;
  • ako mali hráči po zrušení turnaja v očiach slzy;
  • či si myslí, že turnaj sa odohrá v lete.

Po prílete domov ste nastúpili do karantény, zmenili sa odvtedy nejako vaše emócie v súvislosti so šampionátom?

Trošku opadli, turnaj je už pre mňa históriou. Beriem to ako fakt, bohužiaľ, už s tým nič nespravíme, rozhodnutie treba akceptovať a absolútne nie je vhodné dávať nejaké vyjadrenia. Sláva aj neúspech trvá 24 hodín, treba sa pozerať ďalej.

Čo znamená pre budúcnosť hráčov fakt, že na MS odohrali len dva zápasy? Bude to pre ich kariéry mať negatívne následky alebo ani nie, keďže len v dvoch zápasoch mali možnosť ukázať sa, ako aj ich konkurenti?

Započítal by som aj prípravný zápas s Nemeckom, čiže šancu ukázať sa mali v troch zápasoch. Majstrovstvá sveta však nie sú o tom, aby sa na nich prezentovali jednotlivci, ale o tímovom výkone. Myslím si, že hráčov mali skauti a hokejoví odborníci veľmi dobre napozeraných. Samozrejme, neznáme mená sa mohli ukázať. Myslím si však, že hráči v troch zápasoch ukázali, čo v nich je. Tímový úspech bol jediné, o čo nám všetkým išlo – konečne na Slovensko doniesť vytúženú medailu.

Už pred turnajom ste si celkom trúfali. Naozaj ste verili, že môžete získať medailu, alebo to bola komunikačná stratégia, že ste tým napríklad chceli hráčom ukázať, ako im veríte?

Moje vyjadrenia sú vždy opatrné, ale uspieť chceme na každom turnaji, žiadny zápas nejdeme len odkorčuľovať. Chcem vyzdvihnúť tento kolektív, každé striedanie naozaj oddreli a ani jedno nevypustili.

Ukázali tri odohrané zápasy v zámorí, že vaše ambície neboli prehnané?

Áno. Týchto chlapcov poznám dlhšie a viem, čo sa v nich skrýva. Mali sme skvelého brankára, na ktorom sme to mohli postaviť, a aj obrana a útok boli také vyvážené, že sme mali tri top formácie a nezaostávala za nimi ani štvrtá. Keď naskočila, bola platná.

Keď ste išli na turnaj, mali ste vôbec obavu, že sa nedohrá? Oproti minulému roku boli aj menej invazívne opatrenia, napríklad karanténa netrvala päť dní, ale dva a hralo sa aj s prítomnosťou divákov, aj keď len 50 percent kapacity štadióna.

Ani v najhoršom sne mi to nenapadlo.

Ako tam vyzeral váš režim?

Min

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

MS v hokeji do 20 rokov

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie