Denník N

Štátny tajomník Klus: Viem si predstaviť, že by k nám bez karantény či PCR testu mohli prísť len ľudia s treťou dávkou

Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Dovolenku ministra zdravotníctva v Ománe z ľudskej stránky chápem, ale ak štát cesty za hranice neodporúča, ministri vlády by mali ísť príkladom, vraví podpredseda SaS Martin Klus.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martin Klus (41) je štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a podpredsedom SaS. V rozhovore hovorí:

  • prečo jeho rezort neodporúča cesty do zahraničia,
  • ako štáty EÚ v posledných dňoch sprísňujú opatrenia,
  • či upravíme režim na hraniciach ako Rakúsko a Česko,
  • aj kam by si plánoval letnú dovolenku.

Sviatočné dni využili viacerí politici na dovolenku, niektorí v exotike. U vás to bolo ako, žiadny Omán ani Jordánsko?

Ja mám doma sedemmesačné bábätko, takže to neprichádzalo do úvahy. Pravda je taká, že vzhľadom na aktuálnu situáciu by som volil dovolenku radšej na Slovensku.

Čo ste si pomysleli, keď ste sa dočítali, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odcestoval na novoročnú dovolenku do Ománu v čase, keď ste vy osobne vo viacerých televíziách ľuďom pripomínali, že ministerstvo zahraničných vecí v týchto dňoch odporúča, aby sme cesty do zahraničia zvažovali?

Skúsim vysvetliť, prečo máme takéto cestovné odporúčanie. V prvom rade súvisia s tým, že najväčšie problémy pre našich občanov nastávajú, keď sa v zahraničí nakazia alebo sú tam pozitívne testovaní. Takýchto konzulárnych prípadov máme v poslednom období viac. Už v lete, v júli, keď to nikto nečakal, sme museli spúšťať repatriáciu našich študentov na Malte. Bolo s tým spojených niekoľko veľmi vážnych problémov, preto sme náš cestovný odporúčací režim sprísnili.

V čom býva problém?

Napríklad v tom, že niektorí naši občania situáciu podceňujú, nemajú poistenie a potom sa im cesta výrazne predraží. V neposlednom rade vychádzame v ústrety ostatným štátom, pretože rovnako ako ich občania u nás aj naši občania v zahraničí sa môžu stať záťažou pre ich zdravotný systém. Preto už niekoľko mesiacov odporúčame, aby každý cestovanie zvážil.

Koniec koncov je to však na rozhodnutí každého občana vrátane ministrov tejto vlády. Z ľudskej stránky rozumiem potrebe ktoréhokoľvek ministra či poslanca vycestovať, ísť trošku do tepla a oddýchnuť si po náročnej jeseni. No je tu potom aj politická rovina a tá je úplne jasná. V čase, keď odporúčame necestovať, by ministri vlády mali ísť príkladom.

Odporúčanie necestovať vydalo ministerstvo zahraničných vecí v lete, no teraz ste ho v súvislosti s omikronom akcentovali viac. Počas letných mesiacoch ste, predpokladám, na tomto režime bazírovali menej, ale teraz ste situáciu vyhodnotili ako vážnejšiu.

Treba povedať aj to, že my nikomu nemôžeme zakázať vycestovať. Je ústavným právom každého občana opustiť republiku, ako aj vrátiť sa domov. Videl by som paralelu v tom, ako odporúčame ľuďom očkovanie. Ak to ľudia urobia, uľahčia prácu zdravotníkom.

Ak za tejto situácie necestujú, odľahčia zase našu zahraničnú službu, ktorá sa v poslednej dobe stretáva s konzulárnymi prípadmi súvisiacimi s pandémiou pomerne pravidelne. A sú to problematické situácie. Karanténny režim v niektorých krajinách nie je nič, čo by chceli naši občania zažiť. Sú to sparťanské podmienky.

Než sa spýtam na detaily, nedá mi sa nespýtať na Roberta Fica, ktorý kritizoval cestu ministra Lengvarského, ale svoje slová adresoval z hotela v Jordánsku.

To je typický príklad farizejstva súčasnej opozície. Tak ako mnohí opoziční politici jasne nepovedia svojim voličom, často starším ľuďom, aby sa dali zaočkovať, hoci sami zaočkovaní sú. Kritizovať, že minister cestuje na dovolenku do zahraničia, priamo z dovolenky s pomerne červenou tvárou, to je niečo, čo by nemalo nechať žiadneho občana na pochybách, že takto funguje súčasná opozícia.

Už ste spomenuli, že dôvod odporúčania necestovať do zahraničia súvisí s tým, že ľudia si celkom neuvedomujú, aké problémy môžu nastať, ak ochorejú na covid mimo Slovenska. S akými najzávažnejšími situáciami ste sa stretli v posledných týždňoch, resp. v ktorých krajinách bývajú problémy najväčšie?

Máme prípady rôzne po svete, dokonca aj v krajinách Európskej únie. Často sa stáva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    SaS

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie