Denník N

Výhoda oproti nedávnej minulosti: hrozby majú jasné obrysy

Záber z filmu Casablanca. Foto – britannica.com
Záber z filmu Casablanca. Foto – britannica.com

Ešte pred desiatimi rokmi nebolo jasné, kto je na Slovensku skutočnou hrozbou pre život aj pre demokraciu, a demokratický Západ takisto zatváral oči pred nebezpečenstvom zo strany Ruska a Číny. To sa zmenilo.

Vo filme Casablanca, považovanom za jeden z najlepších v dejinách kinematografie, sa jeden krátky dialóg stal metaforou pre zlé časy. Šéf miestnej polície kapitán Renault sa pýta protinacistického odbojára Viktora Laszloa, akú mal noc. „Vyspal som sa výborne,” hovorí Laszlo. „To je čudné, nikto v Casablance by nemal mať dobrý spánok,” odpovedá Renault.

Film bol nakrútený v roku 1942 a Renaultova veta platila pre celý svet zachvátený vojnou. A platí aj dnes, hoci od jej vyslovenia uplynulo 80 rokov.

V Casablance sa síce nebojovalo, ale úzkosť zo stavu sveta, v ktorom víťazí zlo, nedala ľuďom spať. Každý, kto dnes prežíva podobnú úzkosť, má takisto nárok na nespavosť. A napriek tomu je tu jeden dôvod na lepší spánok, ktorý by sme si mali pripomínať: obrysy zla sú dnes oveľa zreteľnejšie, než boli ešte pred desiatimi rokmi.

To je dôležitá zmena, pretože prvým krokom k úspešnej obrane proti nepriateľovi je uvedomenie si jeho existencie. Najhorší je totiž stav, keď viete, že vám niečo hrozí, ale neviete presne, čo to je, alebo si dokonca nahovárate, že sa na obzore nič zlého nerysuje.

Príbeh jedného listu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie