Denník N

Žilinka spochybnil obrannú dohodu s USA. Varuje aj pred hlukom na letiskách a jadrovými zbraňami

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto - TASR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto – TASR

Generálna prokuratúra napríklad v pripomienkach vysvetľuje, že ak by mali Američania na Slovensku jadrové zbrane, urobilo by to z nás významnejší terč pre nepriateľov.

Ministri obrany a zahraničných vecí Jaroslav Naď (OĽaNO) a Ivan Korčok (za SaS) narazili na nečakaného súpera pri presadzovaní obrannej dohody medzi Slovenskom a USA.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v utorok poobede oznámil, že generálna prokuratúra „uplatnila 35 zásadných pripomienok, pre ktoré návrh dohody odmieta ako celok“.

Reč je konkrétne o dohode známej pod skratkou DCA, ktorú s Američanmi už podpísala väčšina krajín NATO.

Na Slovensku sa o nej začalo rokovať ešte za vlády Smeru, SNS a Mosta-Híd, kým narazila na odpor SNS. Súčasná vláda sa k nej neskôr vrátila a ministri Korčok a Naď v polovici decembra 2021 zverejnili návrh jej textu.

„Neprebehla dostatočná diskusia“

Generálna prokuratúra sa k nej teraz vyjadrila veľmi kriticky. Vo svojich pripomienkach uvádza, že zmluva s USA by v niektorých oblastiach išla nad rámec zmlúv, ktoré Slovensko podpisovalo pri vstupe do NATO.

Podľa Žilinkovho úradu by sa tak Slovensko vzdalo časti svojej zvrchovanosti.

Práve z dôvodu, že text dohody podľa Žilinku „presahuje do práv garantovaných ústavou, zaujíma generálna prokuratúra k materiálu negatívne stanovisko a navrhuje jeho odmietnutie ako celku“.

„Návrh dohody vybočuje z právneho rámca stanoveného ‚acquis NATO‘, keďže mimo jeho rámca upravuje rôzne situácie, za ktorých sa navrhuje, aby sa Slovenská republika vzdala oprávnení na výkon svojej suverénnej štátnej moci na vlastnom (zvrchovanom) území,“ uvádza prokuratúra.

Vo svojich výhradách zachádza aj do medzinárodnopolitických tém. Píše napríklad o tom, že zmluva je z pohľadu generálnej prokuratúry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Obranná dohoda s USA

Slovensko

Teraz najčítanejšie