Denník N

Ako u nás pátrame po omikrone: poznáme len stav spred dvoch týždňov

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Denník N zisťoval, prečo nám analýza a sekvenovanie pozitívnych vzoriek trvajú dlhšie ako napríklad v Dánsku a prečo nepoužívame upravené RT-PCR testy na detekciu omikronu. Koľko omikronu je na Slovensku v skutočnosti a čo nám hovoria údaje zo susedných krajín?

Zatiaľ čo v mnohých krajinách infekčný variant omikron už dominuje, prípadne tvorí desiatky percent z pozitívnych vzoriek, na Slovensku sme do 3. januára potvrdili len 20 prípadov tohto variantu.

Znamená to, že omikron sa nám vyhýba, brzdí ho silná vlna delty, alebo ho nedokážeme nájsť a reálny stav je iný?

„Som na 100 percent presvedčená, že omikronu je na Slovensku oveľa viac,“ vraví epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Molekulárny biológ a genetik Tomáš Szemes z UK v Bratislave však namieta, že aktuálne údaje tomu nenasvedčujú, a odvoláva sa pri tom aj na sekvenovanie vzoriek z odpadových vôd, kde sa omikron zatiaľ nenašiel.

Denník N oslovil ďalších odborníkov, aby o téme povedali viac. Vysvetlíme aj to, ako sa na Slovensku sekvenuje, a priblížme peripetie hľadania omikronu u nás.

Rozšírený omikron

K objavu tohto variantu koronavírusu došlo v novembri 2021 v Botswane. Za zhruba jeden a pol mesiaca sa rozšíril do celého sveta a vo viacerých krajinách už vytlačil deltu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie