Denník N

Tipy a triky na zimnú turistiku s deťmi

Foto – Ľubomír Mäkký
Foto – Ľubomír Mäkký

Počas zimných prázdnin mnohí rodičia trávia čas s deťmi na horách. Turistika v nízkych teplotách nie je pre každé dieťa, malo by už mať skúsenosti aspoň s tou letnou a psychicky zvládať dlhší pobyt vonku pri nízkych teplotách. Zimná turistika je pre rodičov oproti letným výletom zložitejšia. Otázne je, ako dieťa obliecť, aby sa cítilo príjemne, nespotilo sa a zároveň mu nebola zima.

V zime treba oveľa viac myslieť na logistiku. Pri menších deťoch, ktoré sa ešte nosia, treba mať naplánované, kde sa cestou môžeme zastaviť v teple. Čaj či obed v chate potešia aj väčšie deti a rodičov. Aktuálne sú horské chaty a útulne otvorené pre očkovaných a tých, čo prekonali covid.

V tomto texte vám prinášame tipy, ktoré sme zozbierali mnohoročnými skúsenosťami v zimných horách s deťmi. Od batoliat až po mladších žiakov. Týkajú sa oblečenia, obutia a ďalších vecí, ktoré by nemali chýbať v batohu. Nájdete aj tipy na jedlo a pitie vhodné v zime a tiež na to, ako motivovať deti, aby sa im páčila zimná turistika.

Menšie deti v sánkach, kočíku a nosiči

Pri deťoch, ktoré sa zatiaľ nepohybujú samostatne, je dôležité dostatočne dieťa zatepliť. Z tohto pohľadu je ideálny kočík, z ktorého deťom netrčia ruky a nohy.

V zimnom období odporúčame deťom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie