Denník N

Telocvikár učí v Nemecku: Deti povinne testujeme trikrát za týždeň. Zo 600 žiakov prestal chodiť do školy iba jeden

Peter Gál. Zdroj - archív P. G.
Peter Gál. Zdroj – archív P. G.

Peter Gál žije v Nemecku už viac ako štyri roky. Predtým učil na základnej škole v Bratislave, neskôr s manželkou odišiel do Bavorska. Denníku N napísal reakciu na rozhovor, v ktorom minister školstva Branislav Gröhling tvrdí, že v zahraničí sa deti v školách netestujú.

Mladý učiteľ v rozhovore opisuje, ako sa v školách deti testujú trikrát za týždeň priamo v škole na prvej hodine. Vyučovania sa nemôže zúčastniť neotestovaný žiak. „Zo začiatku som testovaniu neveril, ale keď som odhalil niekoľko pozitívnych žiakov, presvedčil som sa, že to asi význam má,“ hovorí Gál.

Ako ste sa stali učiteľom v Nemecku? 

V Nemecku som štyri a pol roka, predtým som po univerzite učil tri roky na základnej škole v Bratislave-Ružinove. S vidinou získania nových skúseností sme sa s manželkou presťahovali do bavorského mesta Passau. Jazykovo som na tom nebol najlepšie, po polroku som začal chodiť na intenzívny nemecký kurz. Učil som sa nemčinu každý deň a neskôr som začal trénovať futbal chlapcov, čo mi veľmi pomohlo zlepšiť nemčinu.

Predtým som si googlil, či majú učitelia, ktorí vyštudovali na Slovensku, šancu učiť v nemeckej škole. Dočítal som sa, že je to takmer nemožné a že tunajší učitelia majú celkom iné vzdelávanie. Ani som nerátal s tým, že budem učiť. Postupne sa to podarilo.

Ako? 

Môj šéf vo futbalovom klube ma nakontaktoval na riaditeľa školy, u ktorého som mal pohovor. Na Slovensku by som túto pozíciu prirovnal k asistentovi učiteľa. Mojou úlohou bolo počas vyučovania pomáhať jednému žiakovi, ktorý mal zdravotné ťažkosti. Pomáhal som mu napríklad s tým, na ktorej strane sme pri vyučovaní a podobne.

Viem aj po maďarsky a náhodou do školy začal chodiť chlapec z Maďarska, ktorý sa sem prisťahoval a vôbec nevedel po nemecky. Venoval som sa aj jemu. Potom som mal s kolegom na polovicu aj hodinu telocviku. Následne som išiel na pohovor s riaditeľom školstva na regionálnej úrovni, ktorý ma schválil ako učiteľa telocviku. Teraz už druhý školský rok učím na plný úväzok telocvik.

Desiateho januára sa vrátite vy a vaši žiaci do školy. Už viete, ako bude vyučovanie u vás v januári vyzerať? 

Áno, pravidlá boli predstavené po Vianociach. Trochu sa zmenili od začiatku školského roka. Ja učím niekoľko hodín na prvom stupni – Grundschule, ale väčšinu učím na Mittelschule.

Čo je to Mittelschule? 

V Nemecku sa deti po skončení Grundschule delia podľa priemeru známok do troch typov škôl. Tie najlepšie idú na gymnázium, stredne dobré na Realschule a tie najmenej zdatné na Mittelschule.

Späť k vyučovaniu, ako bude 10. januára vyzerať? 

Na Mittelschule testujeme deti povinne trikrát za týždeň. V pondelok, v stredu a v piatok sa všetky deti testujú na prvej hodine. Na prvom stupni sa mladšie deti testujú dvakrát do týždňa. Doteraz to fungovalo tak, že ak v triede vyskočil pozitívny žiak,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie