Denník N

Trumpova veľká lož stále žije a otravuje Ameriku

Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa v okolí budovy Kapitolu. Foto - TASR/AP
Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa v okolí budovy Kapitolu. Foto – TASR/AP

Rok po útoku sa nenaplnili optimistické scenáre o dosiahnutí najnižšieho bodu politickej kultúry.

Presne pred rokom časť sveta (len Čína a Rusko sa mohli radovať) so zdesením sledovala najhorší útok na americký Kapitol za posledných viac ako dvesto rokov, nepopierateľne vyprovokovaný a podporovaný vtedajším odchádzajúcim prezidentom Donaldom Trumpom.

Hoci zo Spojených štátov za Trumpovej vlády prichádzali rôzne podivuhodné informácie a udiali sa mnohé zvláštne situácie, a to dokonca aj na pomery dnešného sveta, kde už čoraz menej ľudí odlišuje lož od pravdy a politici i niektoré médiá sa nehanbia otvorene klamať, útok na sídlo amerických zákonodarcov predsa len nechal mnohých s otvorenými ústami. Dokonca aj tých, čo si mysleli, že majú všetko dobre prečítané (analytici) a zmonitorované (FBI a polícia).

Isteže, skupiny vyzbrojené baseballovými pálkami, tyčami, sprejmi so slzotvorným plynom či paralyzérmi sa v priestoroch Kapitolu nezjavili len tak. Je jasné, že išlo o organizovanú akciu, a vôbec nie „mierumilovných patriotov“, ako ich dodnes, keď už viacerých z nich poslali za mreže (o tých sa v Trumpovom okolí hovorí ako o politických väzňoch) a niekoľko stoviek obžalovali aj z násilných činov, označujú niektorí republikáni alebo moderátori Fox News. Samozrejme, urobili to hlavne preto, lebo uverili Trumpovej lži (alebo ju využili) o tom, že mu ukradli voľby a potom už ukradnú celú „ich“ Ameriku.

Ale napriek všetkým týmto racionálnym vysvetleniam pôsobil útok na Kapitol vrátane rozličných bizarných figúr, ktoré sa ho zúčastnili, predsa len dosť nepatrične v obraze, ktorý o sebe Amerika, hoci aj vytrápená Trumpom a jeho egom, mala.

Čo si z toho zobrali

Optimisti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie