Denník N

O zmluve s USA by mala vláda hlasovať už budúci týždeň, so Žilinkovým odporom nepočítali

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister obrany Jaroslav Naď sú hlavnými gestormi obrannej dohody s USA. Foto - TASR
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister obrany Jaroslav Naď sú hlavnými gestormi obrannej dohody s USA. Foto – TASR

Poslanec Sme rodina pochválil generálneho prokurátora za kritiku znenia zmluvy s USA. Boris Kollár si chce zavolať Korčoka s Naďom na klub a až potom v hnutí povedia, či budú so zmluvou súhlasiť. Richard Sulík hovorí, že ju zrejme podporia, ale ešte majú otázky.

Keď sa v decembri doladil návrh obrannej dohody s USA, ministri Jaroslav Naď (OĽaNO) a Ivan Korčok (za SaS) vedeli, čo bude nasledovať: na amerických sociálnych sieťach sa zmobilizujú všetci známi odporcovia USA.

„Budú vás určite strašiť, že strácame suverenitu, ale nie je to pravda,“ hovoril Naď v polovici decembra.

Tak sa aj stalo. Počas sviatkov sa Facebookom šírili internetové petície, ktoré proti zmluve organizovali napríklad politici zo strany Republika alebo bývalý politik a publicista Eduard Chmelár.

Koaliční politici dávali najavo, že s tým počítali. Podľa ich očakávaní mali proti zmluve s USA, ktorú už má podpísanú väčšina krajín NATO (napríklad aj vrátane Maďarska či Poľska), vystupovať len „známe firmy“, na ktoré nepovažovali za dôležité reagovať.

„Oni sa – poviem to vulgárne – vykvákajú a pôjdeme ďalej. Evidentne svoju bublinu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie