Denník N

Žilinka ide po kritike zmluvy s USA oslavovať výročie prokuratúry do Ruska

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Vladimír Šimíček

Prokuratúra v Rusku je zodpovedná za stíhanie politických väzňov, ktorých je tam okolo 1000, a Žilinkov hostiteľ je na sankčnom zozname EÚ.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka pôjde pár dní po kritike obrannej dohody Slovenska s USA na oslavy 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Podľa informácií Denníka N má byť jediným šéfom prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve na budúci týždeň.

Rusko je nedemokratický štát a tamojšia prokuratúra plní úlohu obhajcu Putinovho režimu tým, že stíha jeho kritikov a robí z nich politických väzňov. Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov je zároveň na sankčnom zozname Európskej únie pre porušovanie ľudských práv.

Žilinka svoju cestu do Moskvy potvrdil s tým, že bola plánovaná dlhodobo: „Generálny prokurátor Slovenskej republiky sa v dňoch 11. až 13. januára 2022 zúčastní spoločne so zástupcami 34 krajín a medzinárodných inštitúcií, ako sú Rada Európy, Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) či Medzinárodná asociácia prokurátorov (IAP), na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry,“ píše generálna prokuratúra.

Denník N sa zároveň spýtal Žilinkovho hovorcu, ako hodnotí fakt, že generálny prokurátor Ruskej federácie je na sankčnom zozname. Tiež sme sa pýtali, či bude prítomný aj šéf prokuratúry z nejakej inej krajiny EÚ.

Tieto otázky zostali zatiaľ nezodpovedané.

Poslanec OĽaNO Krúpa: Ako ruskí prokurátori

O Žilinkovej ceste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie