Denník N

Otočia Djokovića rovno domov? Smeje sa nám do tváre, reagujú v Austrálii na jeho výnimku

Novak Djoković po vlaňajšom víťazstve na Australian Open. Foto – TASR/AP
Novak Djoković po vlaňajšom víťazstve na Australian Open. Foto – TASR/AP

Týždne trvajúce špekulácie ukončil sám, keď na sociálnych sieťach zverejnil fotografiu z letiska, na ktorom čakal na let do Austrálie. Srbský tenista Novak Djoković bude obhajovať svoje vlaňajšie víťazstvo na grandslame Australian Open, keďže dostal zdravotnú výnimku, ktorá mu to umožňuje.

Podľa pravidiel turnaja môžu štartovať iba hráči, ktorí dostali aspoň prvé dve dávky vakcíny proti covidu alebo získali spomenutú výnimku. Djoković verejne nikdy nepovedal, či je alebo nie je zaočkovaný, ale pravdepodobnejšia sa javí druhá možnosť.

V apríli minulého roka v živom vysielaní na Facebooku vyjadril skeptický postoj k očkovaniu:

„Osobne som proti vakcinácii a nechcel by som byť niekým donútený k očkovaniu, aby som mohol cestovať. Ale ak to bude povinné, čo potom? Budem sa musieť rozhodnúť,“ vravel v rozhovore s inými srbskými športovcami.

„Mám na túto záležitosť svoje vlastné názory a neviem, či sa v nejakom bode zmenia,“ dodal Djoković.

Pravidlá účasti na Australian Open, ktoré organizátori dohodli s úradmi štátu Victoria, prispeli k zvýšeniu zaočkovanosti medzi tenistami a tenistkami. ATP tvrdí, že v prvej svetovej stovke je zaočkovaných 95 hráčov.

Jedným z tých, ktorí očkovanie odmietajú, je dvojnásobný štvrťfinalista Tennys Sandgren. Novinárovi Benovi Rothenbergovi však prezradil, že na Australian Open hrať nebude a nepožiadal o výnimku, pretože „na to nespĺňal žiadne kritériá“.

Záhadou však nateraz zostáva, aké kritériá spĺňa Novak Djoković. Na jeho stranu sa postavil riaditeľ turnaja Craig Tiley, ktorý povedal, že žiadosti o výnimky posudzovali dve nezávislé komisie zložené z lekárov a odborníkov – jednu vytvorili organizátori, druhú vláda štátu Victoria.

„Žiadosti boli anonymné. Inými slovami, nikto nevedel, kto žiada o akú výnimku,“ tvrdil Tiley. Dodal, že z 26 žiadostí prešlo procesom „len zopár“.

Celiakia ako dôvod? Nezmysel, vraví imunológ

Pokým to neprezradí samotný Djoković, dôvod udelenia výnimky sa nedozvieme, no skúsme si predstaviť, že Tiley hovorí pravdu a svetová jednotka ju dostala legitímne. Vysvetlením, ktoré je asi najpravdepodobnejšie, je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie