Denník N

Pred štyrmi rokmi: Rakúšanka už oslavovala zlato. Ako vyhrala česká „snoubordistka“ na lyžiach, ktoré už vyradila Shiffrinová

Ester Ledecká. Foto – TASR/AP
Ester Ledecká. Foto – TASR/AP

Teraz to Ledeckej nevyšlo, zlato na snouborde síce získala, no v super-G skončila piata. Ešte ju čaká zjazd aj kombinácia.

Anna Veithová absolvovala sériu rozhovorov a s úsmevom očakávala definitívne potvrdenie, že je staronovou olympijskou šampiónkou. Rakúska lyžiarka, ktorá bola v super-G obhajkyňou zlata spred štyroch rokov, predviedla vynikajúcu jazdu aj v juhokórejskom Čongsone.

Pre Veithovú, ktorá sa vracala po ťažkom zranení kolena, išlo o veľké zadosťučinenie. V cieli jej už dokonca blahoželal aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.

V super-G je zvykom, že ako prvé idú najväčšie favoritky, napríklad prvé miesto na štarte mala Lindsey Vonnová. Pretekárky, ktoré neštartujú v prvej dvadsiatke, obsadzujú najvyššie priečky len málokedy.

Po tom, čo svoju jazdu absolvovalo prvých dvadsaťpäť lyžiarok, už prakticky všetci predpokladali, že Veithová získa zlato. Americká televízna stanica NBC dokonca z pretekov vypla prenos a vyhlásila Rakúšanku za predčasnú víťazku.

Vtom však na štart prišla česká snoubordistka vo vyradených lyžiach a postarala sa o jedno z najväčších prekvapení olympijskej histórie. Šokovaná Veithová sa chytila za čelo a NBC sa musela ospravedlniť.

Komentátori netušili, čo sa deje

Ester Ledecká prešla cieľovou páskou a doslova nemohla uveriť, že je olympijskou víťazkou. Na niekoľko sekúnd zastala a mlčky hľadela na časomieru.

Keď za ňou prišiel kameraman a oznámil jej, že naozaj vyhrala, odpovedala mu:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie