Mäsožravce majú zvýšené riziko rakoviny. Znížte konzumáciu červeného mäsa, radí onkológ
Do štúdie zaradili viac ako 110-tisíc živočíchov zo 191 druhov.
Medzi ľuďmi platí predpoklad, že čím starší a väčší človek, tým väčšie riziko rakoviny.
Taký jedinec má viac buniek, ktoré sa viackrát delili, čo zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja škodlivých mutácií, ktoré môžu viesť až k vzniku nádoru.
Ale to, čo platí v rámci druhu, už neplatí medzidruhovo.
Napríklad myš má zhruba tisíckrát menej buniek ako človek a dĺžku života má viac ako 30-krát kratšiu. Napriek tomu má riziko rakoviny porovnateľné s nami.
Evolučná záhada
Uvedený jav sa nazýva Petov paradox (výskyt rakoviny medzi druhmi nestúpa s väčším počtom buniek a dĺžkou dožitia) a je pomenovaný po anglickom epidemiológovi Richardovi Petovi z Oxfordskej univerzity.
„Petov paradox je evolučnou záhadou,“ píše sa v novej štúdii, ktorá vyšla tesne pred Vianocami v top časopise Nature.