Denník N

Mäsožravce majú zvýšené riziko rakoviny. Znížte konzumáciu červeného mäsa, radí onkológ

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Do štúdie zaradili viac ako 110-tisíc živočíchov zo 191 druhov.

Medzi ľuďmi platí predpoklad, že čím starší a väčší človek, tým väčšie riziko rakoviny.

Taký jedinec má viac buniek, ktoré sa viackrát delili, čo zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja škodlivých mutácií, ktoré môžu viesť až k vzniku nádoru.

Ale to, čo platí v rámci druhu, už neplatí medzidruhovo.

Napríklad myš má zhruba tisíckrát menej buniek ako človek a dĺžku života má viac ako 30-krát kratšiu. Napriek tomu má riziko rakoviny porovnateľné s nami.

Evolučná záhada

Uvedený jav sa nazýva Petov paradox (výskyt rakoviny medzi druhmi nestúpa s väčším počtom buniek a dĺžkou dožitia) a je pomenovaný po anglickom epidemiológovi Richardovi Petovi z Oxfordskej univerzity.

„Petov paradox je evolučnou záhadou,“ píše sa v novej štúdii, ktorá vyšla tesne pred Vianocami v top časopise Nature.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie