Denník N

Neboli to turisti, policajtov bili pálkami a hokejkami. Čo sa dialo počas útoku na kongres

Rekonštrukcia udalostí z 6. januára 2021.

Na demonštrácii Zachráňte Ameriku prišli do Washingtonu tisícky ľudí zo všetkých kútov USA. Od rána tu rečnili Donald Trump junior, Rudy Giuliani, no hlavný prejav mal mať americký prezident.

Ešte predtým, ako prišiel Donald Trump na scénu, sa z davu jeho fanúšikov odčlenila skupina, ktorá si hovorí Proud Boys. Ide o krajne pravicovú organizáciu, ktorá pôsobí vo viacerých štátoch. Niektorí mali oblečené oranžové čapice a dohodovali sa vysielačkami. Vydali sa smerom k budove Kongresu USA.

Práve tu sa 6. januára 2021 malo potvrdiť víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. Jeho súper a vtedajší prezident Donald Trump tvrdil, že v skutočnosti hlasovanie vyhral on a voľby mu boli „ukradnuté“.

Útok na kongres, pri ktorom vyše tisíc podporovateľov Trumpa a stúpencov extrémistických skupín vtrhlo do budovy s cieľom zastaviť demokratický proces, nebol náhodnou akciou. Už dni a týždne predtým na sociálnych sieťach kolovali správy o tom, že 6. januára vo Washingtone to nebude len protest.

„Buďte pripravení bojovať. Kongres potrebuje počuť rozbíjanie skla, vykopnuté dvere,“ písalo sa v jednej skupine. FBI, ktorá tieto informácie mala, ich však podcenila.

„Ideme ku Kapitolu, tam sú naše problémy. Je to týmto smerom,“ povedal priamo na mieste jeden muž v červenej čapici MAGA v dokumente, ktorý pri príležitosti výročia útokov zverejnil denník New York Times. Vychádza zo stoviek videí a ukazuje, že to nebola len „návšteva turistov“, ako to neskôr zľahčovali niektorí politici.

Donald Trump na prejave zo 6. januára 2021 vo Washingtone. Foto – tasr/ap

Otočil si čapicu

Donald Trump začal svoj prejav v parku pri Bielom dome okolo 12.00 h. Opakoval svoje tvrdenia o ukradnutých voľbách a nabádal ľudí, aby išli ku kongresu, aj keď priamo nevyzýval na násilie či porušovanie zákona.

„Pôjdeme ku Kapitolu. Pôjdeme sa pokúsiť dať republikánom pýchu a odvahu, ktoré potrebujú, aby vzali späť našu krajinu,“ povedal Trump.

Členovia Proud Boys ho nepočuli, v tom čase už stáli asi o dva a pol kilometra ďalej, pred barikádami na západnej strane kongresu. Ten bol chránený iba niekoľkými desiatkami príslušníkov kongresovej polície, ktorá nebola pripravená a vyzbrojená na takýto dav.

„Mám pocit, že si myslia, že tých päť príslušníkov niekoho zastaví,“ komentoval to jeden z demonštrantov.

Dovtedy sa to dalo považovať za pokojný protest. John Biggs, jeden z lídrov Proud Boys, krátko pred jednou hodinou miestneho času podišiel k mužovi menom Ryan Samsel a niečo mu povedal.

Čo to presne bolo, nie je známe, Samsel však neskôr tvrdil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie