Denník N

Očkovanie detí: Bude tretia dávka pre 12+? Prečo majú súrodenci iné termíny? Ísť po vakcíne do školy? (otázky a odpovede)

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Rozbieha sa očkovanie detí od päť rokov, EMA schválila novú vakcínu a americké úrady odobrili tretiu dávku pre staršie deti. Denník N pripravil otázky a odpovede o novinkách v očkovaní. V texte aj zoznam miest očkovaní.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv začiatkom týždňa schválil tretiu dávku vakcíny od Pfizeru pre deti vo veku nad 12 rokov, ale aj pre deti vo veku nad 5 rokov v prípade, že majú problémy s imunitou. Rozhodnutie FDA ešte musí schváliť Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Bude tretia dávka pre deti od 12 rokov aj na Slovensku?

Zatiaľ nie. „Posilňovacia alebo booster dávka pre mladších ako 18-ročných nie je schválená zo strany Európskej liekovej agentúry, Slovensko sa riadi jej odporúčaniami,“ reaguje ministerstvo zdravotníctva.

Zatiaľ je v Európe odporúčaná tretia dávka pre ľudí od 18 rokov. Tí ju môžu dostať na Slovensku už po troch mesiacoch od druhej dávky. Tretia dávka pre mladšie deti nie je povolená – nateraz ani pre deti s nejakým chronickým ochorením.

Môj syn má 6 rokov, prihlásila som ho na očkovanie hneď, ako to išlo, stále však nedostal termín. Čo mám robiť?

Termíny štát spúšťa postupne aj podľa toho, koľko je prihlásených detí v danom regióne. „Termíny na očkovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie