Denník N

Národné divadlo sa pýta, či hnusoba číha len v kultúrnych sálach. Kiná, divadlá a kluby sú zatvorené od lockdownu

Online stream z divadla z apríla 2021. Foto N - Vladimír Šimíček
Online stream z divadla z apríla 2021. Foto N – Vladimír Šimíček

Ministerka kultúry hovorí, že zodpovednosť za otvorenie kultúry majú ministerstvo zdravotníctva a konzílium. Odborníčky z konzília hovoria, že reštaurácie sú rizikovejšie ako divadlá. Zatiaľ však nie je jasné, kedy by sa mohli otvoriť.

Aktualizované o 22.45 h o reakciu premiéra Eduarda Hegera

Od pondelka nebude platiť nočný zákaz vychádzania, otvorené budú školy, reštaurácie, vleky aj hotely. Do kina, divadla či na koncert sa naposledy dalo ísť 24. novembra. Nasledujúci deň začal platiť celoplošný lockdown a odvtedy prevádzkovatelia kultúrnych priestorov čakajú, kedy a za akých podmienok budú môcť otvoriť pre svojich divákov.

Vláde a členom konzília adresovali verejnú výzvu, ktorou žiadajú uvoľnenie opatrení pre kultúrny sektor. Vo forme petície výzvu podpísalo za jeden deň takmer 4-tisíc ľudí.

„Na ministerstve rešpektujeme síce pre nás bolestivé, ale pre verejné zdravie nevyhnutné opatrenia odborníkov a špecialistov, ktorí medicíne naozaj rozumejú. To však neznamená, že ticho sedíme v kúte,“ reagovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na svojom facebooku. Ministerstvo má podľa nej pripravenú novú verziu kultúrneho semafora. Zodpovednosť za rozhodnutie o zatvorených kultúrnych prevádzkach však vidí na ministerstve zdravotníctva a konzíliu odborníkov.

„Diskutujeme o tom a zvažujeme všetky okolnosti,“ hovorí epidemiologička Zuzana Krištúfková, ktorá je členkou konzília odborníkov. „Sedieť v kine alebo divadle je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie