Denník N

Unavený pilot vypol nesprávny motor. Zambia vtedy prišla o svoj najlepší tím, špekulovalo sa o zostrelení

 

Najlepší tím jej histórie zomrel po páde lietadla. Zambia nikdy v Afrike nepatrila medzi silné futbalové krajiny, ale na začiatku 90. rokov mala mužstvo, ktoré mohlo po prvý raz v histórii postúpiť na svetový šampionát. Hovorilo sa o ňom ako o jednom z najlepších v africkom futbale.

„Chipolopolo“ (Náboje), ako dodnes znie prezývka zambijskej reprezentácie, však na svoje najdôležitejšie zápasy nenastúpili. 27. apríla 1994 sa lietadlo s nimi na palube zrútilo v Gabone, ponad ktorého územie cestovali na kvalifikačný zápas so Senegalom. Všetkých tridsať pasažierov zahynulo.

Zambia dlhé roky za svojím slávnym tímom smútila. O devätnásť rokov neskôr však prekvapujúco vyhrala Africký pohár národov, keď vo finále zdolala Pobrežie Slonoviny. Hralo sa v hlavnom meste Gabonu Libreville, iba pár kilometrov od miesta tragédie.

„Bol to osud napísaný na oblohe. Bola s nami aj sila. Myslím si, že boh nám pomohol a dal nám silu,“ rozprával francúzsky tréner Zambie Hervé Renard. „Tím z roku 1993 sme si mohli uctiť iba tak, že sme sa v Gabone dostali do finále. Dalo nám to obrovskú silu.“

Zambia dosiahla svoj historický úspech, ale stále ho porovnávala s tímom, ktorý ho nikdy nemohol získať.

Toto lietadlo nás raz zabije

Futbal v Zambii rýchlo napredoval najmä v druhej polovici 80. rokov. Prezident Kenneth Kaunda bol podľa Davida Goldblatta, autora knihy The Ball Is Round (Lopta je guľatá), raritou medzi africkými hlavami štátov: futbal nielen podporoval, ale sa mu aj páčil.

V hlavnom meste Lusaka chodil aj na zápasy nižších súťaží. Štát, ktorý celkom ovládala Kaundova strana UNIP, do futbalu vo veľkom investoval. Zambijské mestá prosperovali z ťažby medi, ale vidiek zostal v chudobe a trpel aj vinou rozsiahlej korupcie a klientelizmu.

V týchto podmienkach vyrástla skvelá generácia hráčov. Zambia zaujala na olympiáde v roku 1988 v Soule, keď porazila Taliansko 4:0. Tri góly strelil legendárny Kalusha Bwalya, ktorý získal aj ocenenie pre najlepšieho afrického futbalistu roka. O dva roky neskôr skončila Zambia tretia na APN a len tesne jej unikla účasť na svetovom šampionáte v Taliansku.

Generácia okolo Bwalyu mala dosiahnuť vrchol až v roku 1994 – triumfom na APN aj postupom na MS do USA.

Kaunda v Zambii prišiel o moc po 27 rokoch vo voľbách v roku 1991. Vtedy bol jedným z mála afrických lídrov, ktorý napriek volebnej prehre netrval na svojom zotrvaní vo funkcii. Kaundovi nástupcovia sa už o futbal až tak nezaujímali a miestne kluby prišli o financie aj po tom, ako bane prešli do súkromných rúk.

Zambijskí futbalisti patrili k najlepším na kontinente, ale nemali peniaze. Keď cestovali na zápasy vonku, museli si požičiavať lietadlo od leteckých síl. Bolo ním staršie DHC-5D Buffalo – prerobené vojenské dopravné lietadlo.

Raz ním leteli na Madagaskar. Pilot trval na tom, aby mali hráči počas letu na sebe záchranné vesty, keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie