Denník N

Benátčan by nikdy nepostavil taký nezmysel. Benátky musia opraviť most slávneho architekta

Most Ponte della Costituzione. Foto – comune.venezia.it
Most Ponte della Costituzione. Foto – comune.venezia.it

Na moste známeho španielskeho architekta ľudia padali a za zranenia žalovali benátsku radnicu. Tá jeho šmykľavý sklený povrch nahradí kamenným, pričom začne aj bez Calatravovho súhlasu. Bezpečnosť je dôležitejšia, tvrdia Benátky.

V Benátkach bol raritou a ojedinelým príkladom modernej architektúry. Most známeho španielskeho architekta Santiaga Calatravu zapadol do historického prostredia mesta v lagúne.

Nenásilný vzhľad získal vďaka svojmu hlavnému materiálu – sklu. To odrážalo svetlo dopadajúce na most aj vodu pod ním, no zároveň spôsobovalo problémy ľuďom, ktorí po moste prechádzali.

Oficiálne ho nazvali Ponte della Costituzione, čím odkazuje na 60. výročie prijatia talianskej ústavy, ktoré pripadlo na rok jeho otvorenia. No turisti aj domáci ho nevolajú inak ako Ponte di Calatrava (Calatravov most).

80-tisíc eur za zlomeninu

Od roku 2008 spája vlakovú stanicu Stazione Santa Lucia s Piazzale Roma, čo je terminál pre autá, autobusy aj trajekty prichádzajúce do mesta. Navyše most ponúka panoramatický výhľad na Grand Canal.

Práve pre svoju strategickú polohu je obľúbenou zástavkou turistov, ktorí po ňom s obľubou prechádzajú. Nemôže byť však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Svet

Teraz najčítanejšie