Denník N

Prečo musí byť Putin zdesený, keď sleduje správy z horiaceho Kazachstanu

Spôsob, akým odišiel dlhoročný vládca Kazachstanu z prezidentského paláca, sa považoval za vhodný model pre autokratov z Ruska aj Bieloruska. Teraz sa zdá príliš riskantný.

Poriadková polícia v Alma-Ate. Foto – TASR/AP

Takých momentov, aké zažívajú Kazachovia tieto dni počas nevídaných protestov, sa autokratickí lídri na celom svete obávajú najviac.

Sú nepredvídateľné a na ich konci môžu prísť o moc, ktorá sa dovtedy zdala nekonečná.

Aj preto sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi musí ťažko pozerať na fotografie z mesta Taldykorgan, kde ľudia strhli sochu svojho bývalého dlhoročného vládcu Nursultana Nazarbajeva.

Kazachstan je popri Bielorusku Putinovým najdôležitejším spojencom.

Ako odísť a zároveň neodísť: model Nazarbajev

Dnes 81-ročný Nazarbajev bol najskôr premiérom Kazašskej sovietskej socialistickej republiky a zároveň predsedom miestnej komunistickej strany, aby sa po rozpade ZSSR stal prvým prezidentom Kazachstanu. Hlavné mesto Astana premenovali na Nursultan práve na jeho počesť.

Politik, ktorý vládol tejto stredoázijskej republike tri desaťročia, sa nakoniec predsa len vzdal prezidentskej funkcie. Z politiky však neodišiel. Keď prekvapivo v roku 2019 oznámil, že končí, bola to len polovica senzačnej správy. Tou druhou bolo, že si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v Kazachstane

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie