Denník N

Macron chce vyhrať so silne proeurópskou kampaňou, môže sa mu to však skomplikovať

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto - TASR/AP
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto – TASR/AP

Francúzsko sa štyri mesiace pred prezidentskými voľbami okázalo ujíma predsedníctva EÚ s ambicióznymi plánmi.

Keď pred piatimi rokmi zvíťazil v prezidentských voľbách, vystúpil pred svojich podporovateľov v Paríži za zvukov hymny Európskej únie. Na európskych témach postavil aj svoju kampaň v roku 2017, keď sa dostal do druhého kola po boku Marine Le Penovej ako nováčik a outsider.

Emmanuel Macron netajil, že chce byť lídrom skupiny 27 štátov, ktoré spája viac ako len modrá vlajka so žltými hviezdami. Počas úradovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol viditeľný, no nemohol presadzovať svoje návrhy.

Francúzsko začiatkom roka prebralo rotujúce predsedníctvo EÚ, vďaka čomu môže Macron vystupovať ako líder Únie pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami.

EÚ a prezidentské voľby

Francúzsky prezident vo svojom príhovore na Silvestra oznámil ambiciózny program, ktorý by mu mohol pomôcť počas predvolebnej kampane doma vo Francúzsku.

„Rok 2022 musí byť pre Európu prelomový,“ povedal a zdôraznil úlohu EÚ počas krízy vyvolanej pandémiou. Spomenul francúzske predsedníctvo a svoje odhodlanie zabezpečiť, aby bolo najbližších šesť mesiacov pre Francúzov „obdobím pokroku“.

Macron sa chce opäť spoľahnúť na svoje proeurópske názory a pravdepodobne dúfa, že mu pomôžu v prezidentských voľbách naplánovaných na 10. a 24. apríla.

„Úloha, ktorú má Francúzsko zohrať v nasledujúcich šiestich mesiacoch, Emmanuelovi Macronovi umožňuje prezentovať sa ako európsky kandidát,“ hovorí pre Denník N francúzska analytička Marie Krpata a spomína Macronov prejav na Sorbonne z roku 2017. Francúzsky prezident tam predniesol množstvo návrhov na reformu EÚ, ktoré však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby vo Francúzsku

Svet

Teraz najčítanejšie