Denník N

Djokovića previezli do hotela pre utečencov. Prečo mu zrušili víza a čo sa bude diať teraz?

Novak Djoković na Australian Open 2021. Foto - TASR/AP
Novak Djoković na Australian Open 2021. Foto – TASR/AP

Ešte včera sa zdalo, že Novak Djoković napriek týždňom špekulácií bude môcť nastúpiť na Australian Open. Srbský tenista síce odmieta povedať, či je zaočkovaný, ale od organizátorov turnaja a štátu Victoria dostal zdravotnú výnimku.

Žiadosti o výnimky podľa riaditeľa turnaja Craiga Tileyho posudzovali dve nezávislé lekárske komisie – jednu zriadili organizátori a druhú štát Victoria. Podľa Tileyho boli anonymné a Djoković nedostal žiadne špeciálne výhody.

Krátko po tom, čo so svojím tímom pristál v Melbourne, však nastal nečakaný zvrat. Svetovú jednotku niekoľko hodín držali na letisku v miestnosti bez mobilu, oznámili mu, že jeho víza sú zrušené, a previezli ho do hotela pre žiadateľov o azyl.

„Pravidlá sú pravidlá. Platia pre všetkých,“ povedal na tlačovej konferencii austrálsky premiér Scott Morrison.

Djoković sa odvolal, ale v tejto chvíli nie je pravdepodobné, že by mu v krajine dovolili ostať. Podľa všetkého tak nateraz príde o šancu získať rekordný 21. grandslamový titul.

Situácia v posledných hodinách nabrala diplomatický rozmer, keď sa k nej vyjadril aj srbský prezident Aleksandar Vučić.

„Novak je od tejto chvíle symbolom a lídra slobodného sveta – sveta chudobných a znevýhodnených národov,“ povedal Djokovićov otec Srdjan.

V tomto texte sumarizujeme všetko podstatné, čo o kauze Djoković v tejto chvíli vieme.

Za deň zmenili názor

Kľúčovou otázkou je, prečo Djokovićovi zrušili víza a požiadali ho, aby opustil Austráliu, keď dostal zdravotnú výnimku, ktorú posudzovali dve nezávislé inštitúcie. Dôvodom je podľa všetkého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie