Denník N

Oči dokorán pre portrét madony od Josefa Sudka

Reprofoto - GMB
Reprofoto – GMB

V novej časti podcastu o vizuálnom umení sme sa porozprávali s kurátorkou a odborníčkou na dielo jedného z najvýznamnejších československých fotografov 20. storočia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hana Buddeus je jednou z kurátoriek výstavy Fešandy zo šuflíkov, Sudek a Slovensko v Galérii mesta Bratislavy. Výstava je venovaná menej známym Sudkovým fotografiám starých slovenských sôch, liturgických predmetov a textilu. Tento rozhovor je o jednom z diel z výstavy – o portréte madony z roku 1400 uverejnenom na titulnej strane novín Pestrý týden v roku 1937.

Pri akej príležitosti uverejnili noviny Pestrý týden na titulke túto fotografiu?

Ako je uvedené priamo v sprievodnom texte k fotografii, Sudek tú fotografiu vyhotovil pri príležitosti výstavy Staré umenie na Slovensku, ktorá sa konala vo Vladislavskej sále v Prahe v roku 1937. Podľa zistení kolegov išlo o jednu z najnavštevovanejších a najrozsiahlejších československých výstav v medzivojnovom období. Bolo tam vystavených takmer 2000 exponátov z celého Slovenska – od praveku až po 19. storočie. Podľa sprievodného textu reprodukovaná fotografia v magazíne Pestrý týden zachytáva madonu okolo roku 1400. Ako ma však upozornila profesorka Bartlová, vek nezodpovedá súčasným zisteniam historikov umenia. Podľa profesora Hlobila totiž ide o repliku madony z Altetingu, ktorá vznikla až v 17. storočí. Tu sa dostávame k tomu, že prostredníctvom výskumu dejín fotografie môžeme prehodnocovať poznatky, na ktoré prídeme, a to vďaka tomu, že sa zaoberáme výstavou starého umenia, fotografiami Josefa Sudka.

Veľká časť Sudkových fotografií umeleckých diel sú práve fotografie starých sôch z románskeho, gotického a barokového obdobia. Táto časť jeho tvorby na zákazku sa zintenzívnila v 30. rokoch minulého storočia. Čo nám môžete o tomto období povedať?

Toto obdobie patrilo v diele Josefa Sudka k tým menej prebádaným, i keď je jedným z najznámejších československých fotografov vo svete. Jeho dielu sa venovala plejáda autorov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oči dokorán

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie