Denník N

Ako vyzerá škola bez učiteľov – inšpirácia pre naše vysoké školy?

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Zatiaľ čo v roku 2009 stálo vzdelanie študenta 2800 eur, v roku 2020 to bolo viac ako 7-tisíc eur ročne.

Autor je analytik INESS

Opakuje sa to každý rok ako topenie prvého snehu. V školstve chýbajú peniaze. Možno je načase do tejto debaty vniesť trocha nového vetra. Väčšinou sa na tento problém pozeráme statickou optikou – keď chceme pridať učiteľom, musíme zobrať dôchodcom alebo policajtom. Alebo ešte môžeme zvýšiť dane, ale tie sú už vysoké. Alebo sa zadlžiť, ale to je len iný názov pre budúce zvýšenie daní.

Keď však zdvihneme zrak nad mantinely verejného sektora, zistíme, že je aj množstvo ďalších možností. Napríklad v inováciách. Keď verejný sektor rozmýšľa o inováciách v školstve, tak to spravidla ostane len pri prvoplánových nápadoch ako rozdávanie tabletov, nainštalovanie interaktívnej tabule do triedy alebo rozhádzanie tulivakov pomedzi lavice.

A ono sa na prvé zamyslenie naozaj ťažko vymýšľa niečo revolučné v storočiami zakonzervovanom postupe, keď skupina študentov sedí v triede otočená smerom k tabuli, pred ktorou im učiteľ niečo vysvetľuje.

Lenže práve na to existujú na svete podnikatelia, aby prišli s niečím, čo nikto ani nevedel, že nevie. Niečím revolučným.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie