Denník N

Uťahoval si z nej aj Obama. Preslávil ju jeden z najsurovejších škandálov v dejinách športu

Hardingová počas olympiády v Lillehammeri. Foto - ČTK
Hardingová počas olympiády v Lillehammeri. Foto – ČTK

Ako 15-ročnú chcel Tonyu Hardingovú znásilniť nevlastný brat, no nikto jej to neveril.

6. januára 1994 sa v útrobách detroitskej Cobo Areny z ničoho nič ozýva bolestivé vzlykanie. „Prečo, prečo, prečo?“ opakuje so slzami v očiach 24-ročná krasokorčuliarka Nancy Kerriganová. Rukami si drží zmodrané koleno, do ktorého ju neznámy páchateľ pred niekoľkými sekundami udrel teleskopickým policajným obuškom. Zamaskovaného muža niet. Okolo Kerriganovej sa však obšmieta televízna kamera, ktorá sníma jej utrpenie.

Amerika – a zakrátko aj celý športový svet – je v šoku.

Je iba pár týždňov pred blížiacou sa zimnou olympiádou v nórskom Lillehammeri a v Spojených štátoch prebieha športový ošiaľ. Jeho zdrojom však nie je tradične populárny hokej či alpské lyžovanie – ale krasokorčuľovanie.

Televízni diváci, povzbudení olympijskými víťazstvami výnimočnej generácie amerických krasokorčuliarov na čele s Brianom Boitanom a Kristi Yamaguchiovou, sa tešia na súboj, na konci ktorého spoznajú svoju favoritku na zisk najelegantnejšej olympijskej zlatej medaily.

Za tú je považované prvenstvo v ženskom krasokorčuľovaní. Spojené štáty pred OH podľa zvyku usporiadali národný šampionát, ktorý má určiť konečnú zostavu amerických krasokorčuliarov v Lillehammeri. O to, kto povedie ženský výber do Nórska, sa uchádzajú dve dlhoročné rivalky a absolútne športové protiklady: Nancy Kerriganová a Tonya Hardingová.

Miláčik proti outsiderke

Kým Kerriganová si užíva priazeň väčšiny fanúšikov a lukratívne sponzorské zmluvy, neokrôchaná Hardingová vzbudzuje pozornosť najmä svojím vulgárnym prejavom, schopnosťou zdvihnúť 50 kilogramov v tlaku na lavičke a pretekaním na akceleračných automobilových pretekoch. Kerriganová korčuľuje v šatách od prestížnych módnych návrhárov. Hardingová, ktorá pochádza z chudobných a búrlivých pomerov, si kostýmy šije sama.

Sponzori o ňu neprejavujú záujem. V krasokorčuliarskych kruhoch je Hardingová pre svoje nevyberané spôsoby a nezvyčajne svalnatú postavu považovaná za outsiderku.

Napriek tomu dokázala zvíťaziť na národnom šampionáte v roku 1991, a to s bezchybným skóre. Podarilo sa jej to aj vďaka mimoriadne vzácnemu trojitému Axel-Paulsenovmu skoku, ktorý predtým zvládla jediná žena – Japonka Midori Itóová. Hardingovej pri jej skoku hrala namiesto klasickej hudby pesnička z ikonického filmu Batman.

Kerriganová skončila na rovnakom šampionáte tretia.

O rok neskôr na ZOH v Albertville sa ich rivalita ešte prehĺbila. Kerriganová získala bronz, čím z pódia tesne vytlačila práve Hardingovú.

Aj vďaka stupňujúcemu sa napätiu medzi športovkyňami, ktoré v očiach priaznivcov zastupujú dva protipóly krasokorčuliarskeho sveta aj americkej spoločnosti, je národný šampionát organizovaný iba šesť týždňov pred ZOH v Lillehammeri ohlasovaný ako nezabudnuteľný športový zážitok. Tým sa skutočne aj stane, no z celkom iného dôvodu.

Namiesto jedinečných výkonov na ľade sledujú diváci jeden z najväčších škandálov v dejinách športu, ktorý Hardingovej meno navždy premení na skratku pre podlosť a surovosť.

„Vyplieskam jej zadok!“

Priebeh šampionátu je nečakane prerušený brutálnym napadnutím Kerriganovej. Vďaka všadeprítomným kamerám sledujú milióny divákov otrasenú krasokorčuliarku takmer v priamom prenose. Hoci jej koleno nie je zlomené, Kerriganová vie, že korčuľovať v kvalifikácii na ZOH už nemôže. Krasokorčuliarska federácia jej napriek tomu udeľuje olympijskú miestenku.

Jej rivalka Hardingová v rovnakom čase poľahky vyhráva šampionát a tiež smeruje do Lillehammeru. Pred televíznymi kamerami neskrýva nadšenie z víťazstva. Na otázku, ako vníma svoje nadchádzajúce súperenie s Kerriganovou na ZOH, odpovedá podľa magazínu Marie Claire slovami: „Vyplieskam jej zadok!“

To u fanúšikov Kerriganovej vzbudzuje podozrenie. Prípadu sa ujíma FBI a stopy čoskoro

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie