Denník N

Generálny prokurátor v Rusku funguje ako Putinova zbraň. Cesta do Moskvy Žilinku diskredituje, vraví ruský politológ

Generálny prokurátor Ruska Igor Krasnov. Foto - TASR/AP
Generálny prokurátor Ruska Igor Krasnov. Foto – TASR/AP

Ruský politológ, novinár a americký investor, ktorí majú osobnú skúsenosť s politickými represiami v Rusku, rozprávajú o tom, ako tam funguje generálna prokuratúra. Podľa nich nie je v Moskve čo oslavovať a slovenský prokurátor iba poškodí reputáciu slovenskej justície.

Vykonštruované obvinenie a následné neľudské správanie vo väznici, ktoré sa skončilo smrťou whistleblowera Sergeja Magnitského.

Politické procesy proti prominentným opozičným lídrom aj obyčajným demonštrantom, ktorí sa previnili len tým, že si dovolili protestovať proti režimu Vladimira Putina.

A najnovšie rozpustenie mimovládnej organizácie Memorial, ktorá mapovala tie najhoršie zločiny bývalých režimov na území Ruska.

To všetko sú len niektoré z mnohých prípadov, keď sa ruská generálna prokuratúra ukázala ako nástroj politických represií.

Žilinkov partner – vykonávateľ represií

Úrad generálneho prokurátora Igora Krasnova, za ktorým po pol roku znovu poletí do Moskvy jeho slovenský kolega Maroš Žilinka, podľa domácich pozorovateľov slúži ako vykonávateľ represií pre Vladimira Putina.

Denník N sa o ruskej generálnej prokuratúre, ktorej 300. výročie založenia ide do Moskvy oslavovať Žilinka, rozprával s ruským politológom, novinárom, ktorý sa ocitol na niekoľko dní vo väzení za obyčajný vtip na Twitteri, a americkým investorom, pre ktorého pracoval Sergej Magnitskij.

Podľa všetkých troch je cesta slovenského prokurátora do Moskvy chybou, ktorá len zdiskredituje povesť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vladimir Putin

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie