Denník N

Do Kazachstanu dorazili ruské jednotky. Prezident si nebol istý, či by sa vojaci nepridali k ľuďom, vraví politológ

Ruské jednotky na letisku v Kazachstane. Foto – ap/tasr
Ruské jednotky na letisku v Kazachstane. Foto – ap/tasr

Počas niekoľkých hodín sa zo vzbury vyvolanej zdražovaním stal „útok teroristov na Kazachstan“, navyše „riadený zo zahraničia“. Vďaka tomu je možné ospravedlniť vstup cudzích vojsk na územie zvrchovaného štátu.

V najväčšom kazašskom meste Alma-Ata sa vo štvrtok popoludní opäť ozývala streľba. Z megafónov naliehavo zaznievalo: „Opustite námestie, inak začneme paľbu!“ Lenže tú už bolo počuť nielen z Námestia republiky, ale aj z najbližšieho okolia.

Očití svedkovia hlásia mŕtvych a zranených. V uliciach sú už nielen kazašské ozbrojené jednotky, ale aj ruskí výsadkári, ktorých na pomoc povolal kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Kto na koho strieľa, však možno len ťažko rozlíšiť.

Na strane demonštrantov sú podľa neoverených správ desiatky mŕtvych. Presné číslo nepozná nikto. Kazašské ministerstvo zdravotníctva hlási vyše tisíc zranených.

Rabovanie a padajú hlavy

Na strane kazašských policajtov bolo vo štvrtok popoludní podľa oficiálnych zdrojov 13 mŕtvych. Telá dvoch z nich boli, ako tvrdia ruské médiá (vierohodnosť správ ruských médií spojených so štátnou propagandou nemožno vždy overiť), nájdené bez hlavy. Nasledovali správy, že v Alma-Ate bolo vyrabovaných šesť obchodov so zbraňami.

Už prvá údajná odseknutá hlava policajta zohrala v kazašskom príbehu väčšiu úlohu, než sa na prvý pohľad zdalo.

Údajný, otrasne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v Kazachstane

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie