Denník N

Historička: Od žien chceli do polovice 20. storočia cudnosť a sexuálnu nevedomosť, chlapcov brávali otcovia do nevestincov

Foto – archív D. N.
Foto – archív D. N.

Kondómy boli za prvej republiky drahšie ako mlieko, na dedinách k nim často nemali prístup.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Naši predkovia verili rôznym poverám, ako zabrániť otehotneniu – do studne napríklad hádzali uzavretý zámok, čo malo symbolizovať zatvorenie lona manželky, hovorí historička Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a Herderovho inštitútu v Marburgu Denisa Nešťáková.

Spolu s ďalšími historikmi a odborníkmi na sociológiu či etnológiu zostavila knihu Moc sexu, ktorá mapuje vývoj sexuality v moderných dejinách Slovenska.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • kedy sa v dejinách Slovenska začína hovoriť o ženskej sexualite;
  • prečo bol Svetozár Hurban Vajanský proti tomu, aby mládež čítala Annu Kareninovú;
  • aké formy antikoncepcie využívali naši predkovia;
  • kedy zažili Slováci sexuálnu revolúciu.

Zbitie na pranieri, vyhnanie z dediny, ale aj trest smrti – to je len príklad trestov, ktorými sa trestalo v Uhorsku cudzoložstvo. Dnes si takýto postih za neveru už Slováci nevedia ani len predstaviť. V knihe Moc sexu, ktorú ste editorsky zostavili, sú texty historikov a odborníkov na sociológiu či etnológiu, ktoré približujú sex a sexualitu v dejinách Slovákov. Prekvapilo vás niečo pri zostavovaní knihy?

Asi najviac ma prekvapila ochota autoriek a autorov zúčastniť sa na tomto projekte. Vedela som, že mnohí okrajovo písali o témach súvisiacich so sexom a sexualitou. Som veľmi nadšená, že sa ozvalo toľko ľudí a priniesli zaujímavé témy z rôznych oblastí a časových období. Zároveň ma prekvapil spôsob, akým Slovenky a Slováci žili v intímnej oblasti, ako veľmi to zasahovalo politický život a naopak – ako politický život ovplyvňoval sexualitu našich babičiek a dedkov.

Bol sex našich predkov lepší ako dnešnej generácie?

Na to nie je jednoznačná odpoveď – určití obyvatelia mali lepší, zaujímavejší sexuálny život ako bežní muži a ženy na Slovensku dnes. Boli to ľudia z lepších rodín, vyšších vrstiev, pre ktoré nebolo cudzoložstvo nevyhnutne tabu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vzťahy

Slovensko

Teraz najčítanejšie