Denník N

Žilinka na Hrad!

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj chystaná cesta do Moskvy je prejavom toho, že generálny prokurátor sa správa čoraz viac ako politik, a nie ako právnik.

Maroš Žilinka rád komunikuje pomocou vzletných fráz o dodržiavaní zákonnosti bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči, alebo nie. V tomto vznešenom úsilí si zaslúži plnú podporu vždy, keď je spoločnosť slepá a on nie. Problém je, že najneskôr od tohto týždňa sa mu nedá veriť, že dokáže rozlišovať medzi dobrom a zlom, medzi spravodlivosťou a nespravodlivosťou. Respektíve, že to vôbec skúša robiť.

Cesta slovenského generálneho prokurátora na oslavy 300. výročia založenia ruskej (predtým sovietskej a ešte predtým cárskej) prokuratúry svedčí o takej miere historickej popletenosti prominentného gratulanta, až je hlboko otrasená viera, že sa správne dokáže zorientovať v komplikovanejších problémoch. A nič by na tom nezmenilo, ani keby sa v Moskve stretol s inými funkcionármi prokuratúr z demokratickej časti Európy.

Oslavovať inštitúciu, za ktorou sú historicky milióny nevinných mŕtvych a ktorá ešte aj dnes prenasleduje ľudí len preto, že sa nepoddali Putinovi, alebo zatvára mimovládne organizácie, lebo skúmajú aj zločiny prokurátorov sovietskej éry (Memorial), môže buď totálny ignorant očarený vlastnou funkciou, alebo obdivovateľ diktatúr, prípadne ešte niekto, kto právo chápe tak, že má slúžiť moci, nie spravodlivosti. Teda presne opačne, ako sa Žilinka snaží doma na Slovensku prezentovať.

Prokuratúra, ktorej narodeniny si tento smutný omyl vládnej koalície ide do Ruska pripomenúť, opakovane – tragicky a zločinne – zasahovala aj do slovenských dejín. Keď tu pomáhala organizovať komunistické monsterprocesy, ktorých výsledkom boli nevinní zavraždení, keď aj na základe jej rozhodnutí do Sovietskeho zväzu po vojne deportovali tisíce našich občanov, a aj vtedy, keď do psychiatrických liečební poslala sovietskych disidentov, čo po auguste 1968 odvážne protestovali proti okupácii Československa a bojovali za našu slobodu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie