Denník N

Omikron je menej vážny, no nie mierny, vraví šéf WHO. V Írsku sa nemocnice držia, v USA je to horšie

Na testy sa v New Yorku čaká v rade. Foto - TASR/AP
Na testy sa v New Yorku čaká v rade. Foto – TASR/AP

V Írsku, kde hlásia 24-tisíc prípadov denne, je počet ľudí hospitalizovaných s covidom o polovicu nižší ako na Slovensku. V americkom Marylande dosahujú rekordy aj počty ľudí na JIS.

Dalo by sa to nazvať aj podpis variantu omikron. V mnohých krajinách na viacerých kontinentoch stúpajú novozachytené prípady infekcie koronavírusu strmo nahor a pripomínajú kolmú čiaru.

Predchádzajúce rekordy a vlny vyzerajú ako slabá príprava na omikron.

Najviac to vidieť v Austrálii, ktorá sa teraz spomína v súvislosti so zamietnutím vstupu nezaočkovaného, no covid prekonavšieho Novaka Djokoviča na tenisový turnaj Australian Open. Hoci krajina si celú pandémiu držala nízky počet prípadov, momentálne majú toľko infikovaných ako Slovensko na vrchole vlny delta.

Denný počet nových prípadov v Austrálii na milión obyvateľov. Zdroj – Our World in Data

 

Austrália však nie je jediná. Podobné nárasty, ktoré niekedy až násobne prekonávajú predchádzajúce rekordy, vidno v Argentíne, Guyane, v USA, Kanade, takmer v celej západnej Európe, ale aj v Grécku či v Čiernej Hore. Zatiaľ sa drží Ázia, rekordy hlásia aj niektoré africké štáty, tam sa však veľmi málo testuje.

Denný počet nových prípadov vo vybraných krajinách západnej Európy a v USA a Kanade. Zdroj – Our World in Data 

Menej vážny, no nie mierny

Celosvetovo je momentálne toľko pozitívnych prípadov ako počas pandémie doteraz nikdy. Omikron je taký infekčný a do takej miery obchádza imunitu z vakcíny aj predchádzajúcej infekcie (tá bez očkovania podľa údajov z Kataru stále môže chrániť pred chorobou na 56 percent), že americký Inštitút pre zdravotnú metriku a hodnotenie zverejnil pred Vianocami model, podľa ktorého sa do troch mesiacov infikujú na celej planéte tri miliardy ľudí.

To je skoro 40 percent svetovej populácie. Išlo by o reálne prípady, nie tie zistené testom. Tých by podľa nich bolo toľko ako reálne infikovaných ľudí za dva roky pandémie.

Otázka teraz je, ako to zvládnu nemocnice. Odhady z rôznych krajín hovoria, že omikron by mohol do nemocníc posielať zhruba o polovicu menej ľudí ako delta. Stále by to bolo na úrovni variantu alfa.

„Aj keď omikron vyzerá v porovnaní s deltou menej vážne, najmä u zaočkovaných, neznamená to, že by sme ho mali označiť za mierny. Podobne ako predchádzajúce varianty posiela ľudí do nemocnice a aj ich zabíja,“ povedal podľa AFP šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ako sa súčasná omikronová vlna prejavuje v nemocniciach, sme skúmali na príklade Írska a USA.

Počet prípadov celosvetovo na milión obyvateľov. Zdroj – Our World in Data

 

Írsko

Írom sa môže zdať, že zažívajú déjà vu. Na začiatku nového roka patria podobne ako v januári 2021 medzi najhorších na svete v počte prípadov.

Krajina veľká asi ako Slovensko hlásila napríklad vo štvrtok takmer 24-tisíc nových prípadov infekcie. Pozitivita PCR testov je okolo 50 percent a odborníci odhadujú, že v skutočnosti môže byť počet infikovaných dvoj- alebo trojnásobný.

„Môžem potvrdiť, že tento variant sa doslova šíri ako oheň. Každý má v rodine alebo v blízkom okolí niekoho, kto sa v posledných dňoch nakazil. Veľa zamestnávateľov ma problém s prevádzkou služieb z dôvodu výpadku pracovnej sily. Ľudia chýbajú úplne všade,“ hovorí Ivor Masica, slovenský lekárnik žijúci v Írsku.

V nemocniciach majú zatiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie