Denník N

Žilinka je pre SaS sklamaním, Sme rodina zablokovalo zmenu postavenia prokuratúry

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hnutie Borisa Kollára naposledy na jeseň zablokovalo zmenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo. Igor Matovič ľutuje prezidentkin prístup k Danielovi Lipšicovi.

V koalícii sa hovorí o možnostiach, ako predčasne ukončiť sedemročné funkčné obdobie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. SaS dokonca prišla s konkrétnym návrhom, ktorým by sa zmenil zákon o prokuratúre tak, aby šéfa tejto inštitúcie opätovne volili.

Podľa predsedníčky klubu SaS Anny Zemanovej tento návrh opakovane vetovalo hnutie Sme rodina, ktoré Žilinku v roku 2020 do tejto funkcie spolu s advokátskou komorou nominovalo. Naposledy so zámerom prišli pred koaličných partnerov na jeseň. „Ale keďže to nie je v programovom vyhlásení vlády, Sme rodina to opakovane vetuje.“

Žilinka je podľa Zemanovej veľkým sklamaním. „Generálny prokurátor by nemal robiť politiku a to, čo predvádza aj na sociálnych sieťach, je jasné politikárčenie.“

Teraz čakajú, ako sa Ústavný súd postaví k ich podaniu, ktorým napadli ústavnosť článku 363 Trestného poriadku, ktorý generálnemu prokurátorovi umožňuje zastavovať trestné stíhania pred rozhodnutím súdu.

Matovič: Ľutujem najmä prístup pani prezidentky

Generálny prokurátor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Slovensko

Teraz najčítanejšie