Denník N

tl;dr Čo robiť, ak omylom hodíte do koša 300 miliónov eur?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Načo letušky pred letom počítajú pasažierov a ďalšie zaujímavosti zo zahraničnej tlače.

V auguste 2013 sa James Howells z waleského mesta Newport rozhodol upratať si domácu kanceláriu. V zásuvke stola našiel dva staré pevné disky – jeden prázdny a druhý zo starého počítača, na ktorý kedysi vylial malinovku. Rozhodol sa prázdny vyhodiť, dal ho do koša na odpadky a poprosil priateľku, či ho môže vyniesť.

O niekoľko mesiacov neskôr si Howell prečítal článok BBC o Nórovi, ktorý si za bitcoiny kúpil byt, a spomenul si, že tiež nejaké bitcoiny mal. Takmer tesne po vzniku kryptomeny, keď sa dal bitcoin ešte efektívne „dolovať“ jednoducho len tým, že necháte na počítači pustený program na vytváranie bitcoinov, sa tomuto koníčku venoval asi pol roka, až do osudného incidentu s malinovkou. Po ňom putoval disk starého počítača do zásuvky, bitcoiny ani nepresúval na nový počítač, v tom čase ešte boli bezcenné. Bolo ich 8-tisíc.

Keď si na to v roku 2013 spomenul, ich hodnota bola 1,4 milióna dolárov. Disk vytiahol zo zásuvky, a ako už čitateľ v tomto momente tuší, v ruke mal nesprávny, prázdny disk. Disk s bitcoinmi skončil v odpadkoch.

Najskôr nenašiel odvahu nikomu o svojej strate povedať, len bezmocne pozeral, ako hodnota bitcoinu stále rastie. Keď jeho fiktívne bohatstvo pochované na skládke narástlo na 6 miliónov dolárov, priznal sa priateľke. Navrhla mu, nech sa ide na skládku pozrieť.

V najbližších mesiacoch zistil, že teoreticky sa dá určiť, kde by disk asi mohol byť, a dá sa zorganizovať operácia na jeho vyhrabanie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie