Denník N

Prokurátorka: Aj 14-ročné dieťa môže ísť do väzenia, rodičov za činy detí nemožno stíhať

Foto – Pexels/RODNAE Productions
Foto – Pexels/RODNAE Productions

V priebehu týždňa sa v médiách a na sociálnych sieťach objavili videá a fotografie 11-ročného dievčaťa z Miloslavova, ktoré opili, zbili a vyzliekli o pár rokov starší tínedžeri.

Aký trest vlastne za svoje činy môžu dostať neplnoleté deti? A čo je najbežnejší trest, keď sú uznaní za vinných?

O trestnej činnosti mladých ľudí sme hovorili s riaditeľkou kancelárie generálneho prokurátora Barborou Hubertovou, ktorá sa špecializovala na trestnú činnosť mladistvých a detské obete.

„Určite by som rodičov chcela varovať pred tým, aby sa nesnažili nejako svojpomocne tieto konflikty vybavovať. Nedajbože fyzickými útokmi,“ radí rodičom Hubertová.

Ako sa líši potrestanie mladých ľudí do 18 rokov v porovnaní s dospelými?

Skutkové podstaty trestných činov sú rovnaké, rozdiel je v možnosti potrestania takejto osoby. Ak bol trestný čin spáchaný mladistvou osobou, teda človekom od 14 do 18 rokov, môže byť trestnoprávne postihnutá, akurát sa trestné sadzby znižujú na polovicu. Ak má nejaký zločin trestnú sadzbu 4 až 10 rokov, zníži sa na 2 až 5 rokov.

Zároveň tu platí, že spodná hranica nesmie byť vyššia ako dva roky a horná hranica vyššia ako 7 rokov. Netýka sa to len obzvlášť závažných zločinov, za ktoré je možné uložiť odňatie slobody na doživotie, teda napríklad úkladná vražda.

Môže sa teda stať, že 14-ročný človek pôjde do väzenia na tri roky.

Môže sa to stať a aj sa to stáva, nič tomu nebráni. Idú potom do ústavov na výkon trestu pre mladistvých. Keď však ide o mladistvého, preferuje sa taký trest, ktorého účelom je ďalšia výchova. Je možné vziať mladistvého do väzby, keď je to odôvodnené. Napríklad v prípade, že by mohlo dôjsť k úteku alebo k pokračovaniu trestnej činnosti. Aj väzba je výnimočná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie