Denník N

Ako zasnežený Svetový pohár v Kranjskej Gore ukazuje, že planéta má problém

Kranjska Gora deň pred obrovským slalomom. Foto N - Štefan Bugan
Kranjska Gora deň pred obrovským slalomom. Foto N – Štefan Bugan

Po príchode do slovinskej Kranjskej Gory na chvíľu zabudnete na klimatickú krízu. V dejisku Svetového pohára, kde tento víkend súťaží Petra Vlhová, je rozprávková zima. V mestečku s 1500 obyvateľmi majú so snehom opačný problém ako na predošlých pretekoch v Záhrebe – je ho toľko, že z niektorých zasnežených áut vidno len obrysy.

Lenže po prvotnom očarení sa vám klimatická kríza aj tu veľmi rýchlo pripomenie. Podujatie s názvom Zlatá líška sa totiž malo konať v Maribore, kde má tradíciu už od roku 1964. Kranjska Gora je len plán B pre prípad, že v Maribore nie je dosť snehu.

Kedysi sa preteky z Mariboru presúvali sporadicky – teraz je to už pravidlo. Snehu nebolo dosť tretí rok za sebou a slovinskí organizátori sa obávajú, že môžu vypadnúť z kalendára Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Svah v Maribore je len vo výške 340 metrov nad morom, Kranjska Gora je o päťsto metrov vyššie. Zdá sa, že Maribor pri súčasnom tempe globálneho otepľovania nemá vo Svetovom pohári budúcnosť.

Mnohých Mariborčanov problémy obľúbených pretekov určite mrzia, no oveľa viac ich štvú letné horúčavy, na ktoré neboli zvyknutí. V 80. rokoch mali počas roka v priemere osem horúcich dní s teplotou nad 30 stupňov. V súčasnosti býva takých dní 28 a počas rekordného leta v roku 2003 ich bolo až 56.

Do konca storočia horúce dni v priebehu roka určite pribudnú; otázkou je len to, koľko ich bude. Optimistický odhad hovorí o priemerne šiestich horúcich dňoch navyše okolo roku 2100, pesimistický o dvadsiatich siedmich.

Globálne otepľovanie sa Slovincom pripomína už pri pohľade na vlajku. Majú na nej totiž vrch Triglav a z roka na rok je ťažšie identifikovať, že má ísť o ľadovec.

Aj v Slovinsku sa človek musí čudovať, že klimatická kríza ešte nie je top téma pre politikov po celom svete. A to hovoríme o krajine, ktorá patrí k tým s najmenšími problémami.

Ak sa chcete naozaj vydesiť (a mali by ste sa, ak náhodou ešte vydesení nie ste), oplatí sa začítať do výbornej infografiky z NY Times s názvom Pohľadnice z horiaceho sveta.

Redakcia poukázala na konkrétny príklad globálneho otepľovania v 193 krajinách. Slovensko je v ňom na konci, prescrollovanie až k nemu je depresívne, no hodnotné čítanie.

Lyžiarky to vidia

Profesionálne lyžiarky trávia veľkú časť roka na horách, preto majú každodenne pred očami, ako sa príroda mení. Skúsená Talianka Federica Brignoneová to pociťuje už pri balení.

„Nosím

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Lyžovanie

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie