Denník N

Stačilo zlé slovo a udrel vás päsťou. Lietajúci Fín Nykänen doskočil až na úplné dno

Matti Nykänen s jednou zo svojich piatich manželiek Mervi Tapolovou. Foto - TASR/AP
Matti Nykänen s jednou zo svojich piatich manželiek Mervi Tapolovou. Foto – TASR/AP

Zľahka si poopravil okuliare a bez hlbšieho premýšľania sa spustil dolu mostíkom. Keď Matti Nykänen 15. marca 1985 pristál na doskočisku skokanského mostíka v slovinskej Planici, na svetelnej tabuli zasvietilo číslo 191. Fínsky skokan na lyžiach sa nadšene zaradoval, pretože ako prvý v histórii prekonal hranicu 190 metrov a stanovil nový svetový rekord.

Dokázal to v časoch, keď sa ešte skákalo starým štýlom, pri ktorom skokani neroztvárali lyže do tvaru písmena V, ako to poznáme dnes. Nykänen, známy pod prezývkou „lietajúci Fín“, bol v 80. rokoch najväčšou skokanskou hviezdou a športovým idolom svojej krajiny.

Vrcholom jeho kariéry boli olympijské hry v Calgary 1988, na ktorých získal zlato vo všetkých troch disciplinách – na strednom a veľkom mostíku aj v tímovej súťaži. V individuálnych disciplínach zvíťazil s náskokmi 17,0 a 16,1 bodu, čo bol v oboch prípadoch väčší odstup než ten, ktorý delil strieborného medailistu od skokana na 10. mieste.

Mimo skokanských mostíkov však Nykänen prežil utrápený život, ktorý sprevádzali opilecké výstrelky, násilie a spoločenský úpadok. „Bohužiaľ, géniom bol iba na mostíku. V skutočnom živote bol stratený,“ povedal o ňom niekdajší nemecký skokan a tréner Werner Schuster.

Nykänen bol ťažkým alkoholikom už počas aktívnej kariéry, ale jeho problémy sa stali viac vypuklými až po nej. Po tom, ako skončil, bol vďačným materiálom pre bulvár, živil sa ako striptér a dvakrát skončil vo väzení. Keď pred tromi rokmi zomrel, denník The Guardian napísal, že „mladšia generácia Fínov zabudla, prečo bol vlastne slávny“.

Pri jednom zo svojich posledných verejných vystúpení – speváckej šou v Helsinkách – svojmu publiku povedal: „Mali by ste byť šťastní, že sa nevoláte Matti Nykänen.“ Prečo kedysi najlepší skokan na lyžiach dopadol tak, ako dopadol? A dalo sa mu pomôcť?

Na OH v Calgary. Foto – ČTK

Pil už od štrnástich

Jedným z najhorších momentov Nykänenovho života bol incident, pre ktorý prvý raz skončil vo väzení. V auguste 2004 ho fínska polícia zadržala po tom, ako v opitosti dvakrát bodol do chrbta svojho kamaráta trinásťcentimetrovým nožom.

Dôvod? Nykänena nahnevalo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie