Denník N

Bitky na púšti vedú hlavne dospelí. Prvá láska a skaza starého sveta v novele Josého Emilia Pacheca

José Emilio Pacheco a jeho kniha Bitky na púšti (BRaK, 2020). Foto - Octavio Nava/ Wikimedia Commons
José Emilio Pacheco a jeho kniha Bitky na púšti (BRaK, 2020). Foto – Octavio Nava/ Wikimedia Commons

Príbeh chlapca, ktorý sa zamiluje do mamy svojho spolužiaka, sa prepája s príbehom mesta México a celej krajiny.

Je napísaný ľahkým štýlom a má krátky rozsah – ani nie 80 strán a desať postáv. Napriek tomu je to hutný príbeh o dozrievaní a strate nevinnosti. A tiež o Mexiku, korupcii, rodine a jednom nepochopenom chlapcovi.

Novela Bitky na púšti (BRaK, 2020) neobsahuje banálny dej, je skôr rozprávaním o všetkých spoločenských vrstvách. Autor José Emilio Pacheco ho podáva podmanivo – vtiahne vás do mexickej štvrte Roma a pustí až úplne na konci.

Hamburgery a kola

Pacheco napísal svoju najznámejšiu novelu v roku 1981. Kritizuje v nej vtedajší režim a krajinu, v ktorej vyrástol a ktorá sa zmenila. Príbeh sa odohráva v čase, keď všade visia portréty prezidenta Miguela Alemána, ktorého ľudia na verejnosti chvália a uctievajú ako boha, no v súkromí na neho nadávajú.

„Povrávalo sa, že pri ďalšej búrke vybuchne odtokový kanál a zaplaví mesto. Veď je to úplne jedno, keď už teraz, za vlády Miguela Alemána, sa topíme v sračkách, hovorieval môj brat.“

Prezident so svojou družinou kradne aj to, čo ešte ani neexistuje. Mexičania sa ale upínajú na nádej. Veď už v škole sa učili, že tvar ich krajiny na mape pripomína roh hojnosti. Malo byť dobre, no samozrejme nebolo.

Mexiko sa mení, stráca sa pred očami, amerikanizuje sa – začínajú sa jesť hamburgery, tradičný nápoj nahrádza kola, dospelí si pripíjajú pohárom whisky.

Nevinne a bez perspektívy

Hlavná postava novely Carlitos sa v škole naučí, že nie bitka, ale mier je zárukou budúcnosti. A kým sa jeho spolužiaci zo zadných radov smejú učiteľovým poučným slovám, on myslí na mamu svojho kamaráta Jima. Zaľúbil sa – nevinne, detsky a bez perspektívy.

„(…) spomienky na túto chvíľu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie