Denník N

Magoniho život po Vlhovej: Je zatrpknutý z rozchodu, ale Slovinsko mu prospieva

Livio Magoni. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Livio Magoni. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Kto na jar nepočul o rozchode trénera Livia Magoniho s Petrou Vlhovou, ten určite nebol na slovenskom internete, ale veľmi stručne si pripomeňme, o čo išlo.

Magoni bol známy psychologickými hrami, ktorými sa snažil motivovať zverenky. Počas Vlhovej životnej sezóny poskytol rozhovor talianskemu novinárovi Flaviovi Vanettimu z Corriere della Sera. O Vlhovej v ňom povedal, že sa už nezlepší, a vyzdvihol jej súperky. Magoni dodnes hovorí, že jeho slová boli dezinterpretované, no Vanetti tvrdí, že má nahrávku.

Rozhovor vyšiel deň po tom, ako Vlhová získala veľký glóbus, a slovenská lyžiarka ho niesla veľmi ťažko. Vo svojej autobiografii Petra. Moja cesta k veľkému glóbusu potom opísala, ako Magoni nebol spokojný ani vtedy, keď vyhrala. Chcel, aby trénovala, aj keď už naozaj nevládala, a tlačil aj na ostatných členov tímu.

Vlhová sa rozhodla, že Magoniho prepustí, pretože by s ním už vydržala maximálne dva roky a potom by jej vypovedala službu hlava alebo telo. Pri tomto rozhodnutí išla Vlhová proti názoru svojho otca Igora aj manažéra Richarda Galoviča, ktorí chceli, aby úspešná spolupráca pokračovala aj v olympijskej sezóne.

Toto je minulosť. Vlhová už má nového trénera Maura Piniho.

Ako sa však zmenil život Livia Magoniho? V Kranjskej Gore sme sa o ňom rozprávali s jeho novou zverenkou Metou Hrovatovou aj so slovinským lyžiarskym novinárom Martinom Pavčnikom zo Sport Klubu.

Zostalo v ňom sklamanie

Magoni s Vlhovou sú už súperi a v sobotu ju bývalý tréner prvý raz od rozchodu porazil. Potreboval na to desiaty pokus a nebolo to veľké víťazstvo.

Hrovatová skončila v obrovskom slalome deviata, zatiaľ čo Vlhová pätnásta. Keby Vlhová lyžovala na svojej štandardnej úrovni, Hrovatová by na ňu nestačila. Maximalistovi Magonimu sa navyše deviate miesto muselo máliť.

Porovnávať 23-ročnú Hrovatovú s o tri roky staršou Vlhovou, samozrejme, nie je fér – obe lyžiarky sú v inej fáze kariéry. Spravili sme to len na ilustráciu, ako musel Magoni zľaviť z očakávaní. Také úspešné výsledky, aké mal na poste hlavného trénera Petry Vlhovej či trénerskej dvojky v tíme Tiny Mazeovej, sú zatiaľ nereálne.

„Livio sa v Slovinsku cíti fajn. Bol postavený pred novú, odlišnú výzvu. Myslím si, že aj pre jeho hlavu je dobré, že musel zostúpiť o krok nadol. Minulý rok bol totiž preňho krutý,“ hovorí Martin Pavčnik.

Novinár sa s Magonim v posledných mesiacoch viackrát rozprával. „Bolo cítiť, že je trochu zatrpknutý a sklamaný. Na tlačovke v Ľubľane sme sa ho pýtali na Petru Vlhovú a povedal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie