Denník N

Študent Michal Žiga, ktorý pomáha páru z Afganistanu: Áno, budú tu čeliť rasizmu, ale Taliban je horší

Študent Michal Žiga. Foto N: Ľudmila Kolesárová
Študent Michal Žiga. Foto N: Ľudmila Kolesárová

Študenti Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií BISLA pomáhajú svojim novoprijatým spolužiakom Naqibullahovi a Nasrin dostať sa na Slovensko. Zbierku a pomoc organizuje druhák Michal Žiga, ktorý spoznal utečenecký život už skôr.

Ako sa stane, že chlapec z malej dediny pod Tatrami jedného dňa pomáha páru z Afganistanu na úteku pred Talibanom?

V roku 2014, rok pred veľkou migračnou krízou, spoznal môj otec v Nemecku Meraja, brata Naqibullaha. Po tom, čo im popravili otca a ďalší brat jedného dňa zmizol, ho jeho matka poslala do Európy. Nazbierala mu 7000 eur, aby mohol utiecť aspoň on. Taliban stále ovládal niektoré územia, oni vlastnili obchod s elektronikou, ten im tiež vyplienili a zabili aj ich uja.

Keď váš otec pracoval v Nemecku, spoznal teda utečenca zhruba vo veku jeho syna?

Áno, Meraj putoval 6 mesiacov pešo a zrazu sa ocitol v Nemecku. Keď sa tam utečenci po pol roku naučia po nemecky, idú buď pracovať, alebo sa učiť. Meraj sa rozhodol učiť sa aj pracovať v čalúnnickej dielni, kde pracoval aj môj otec. Bol to malý kolektív, čoraz viac sa spoznávali, postupne sa stal naším rodinným priateľom. Ja som sa s ním už v Nemecku stretol, on na Slovensko ešte vycestovať nemohol.

Ako sa stalo to, že ste sa teraz rozhodli pomáhať Nasrin a Naqibullahovi?

Už v roku 2015 sme chceli pomôcť ich mladšiemu bratovi a sestre dostať sa na štúdiá do Európy, no nevyšlo to, nemali ešte ukončenú strednú školu, a keď Naqibullah odišiel do Kábulu za prácou, nechceli, aby s mamou nezostal žiaden muž. A tak najmladší súrodenci ostali doma. V auguste 2021, deň pred tým, než Taliban obsadil Kábul, sa mi ozval Naqibullah s prosbou, či mu nevieme pomôcť. Povedal som mu, že jasné. O deň nato sme sa dozvedeli, že Taliban obsadil Kábul a obom hrozí poprava.

Vy ste študentom BISLA, predurčila vás na také štúdium otcova a vaša skúsenosť s Merajom?

Chodil som do Popradu na súkromnú strednú odbornú školu, odbor právo a ekonomika. Zmaturoval som z práva, ale nechcel som sa úplne zaseknúť na Slovensku, tak som išiel študovať medzinárodné ekonomické vzťahy na Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Po štyroch týždňoch som si povedal, že to nemá cenu. Prišiel som študovať medzinárodné vzťahy a mal som tam účtovníctvo a matematiku. Rozhodol som sa, že si zarobím nejaké peniaze. No ako Róm sa v Poprade dá zamestnať len ťažko. Chvíľu som aj bol zamestnaný, ale z dôvodu, že som Róm, ma vyhodili.

Ako Róma aj s takou školou? Vy hovoríte aj plynule po anglicky, však?

Áno, mám aj Cambridge certifikát zo strednej školy. Mailom aj po telefóne to vždy vyzerá, že áno, áno, ale keď prídete na pohovor osobne, tak vidíte, že to nepôjde. A vyhodili ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie