Denník N

Keby sme mali české zdravotníctvo, zachránili by sme ročne tritisíc ľudí

Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu - Shooty
Karikatúra z knihy Investovanie z nadhľadu – Shooty

Ak meriame kvalitu zdravotníctva podľa takzvaných odvrátiteľných úmrtí, to slovenské nevyzerá dobre.

Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu

Zdravý človek má tisíc želaní, chorý len jedno. Kvalitná a široko dostupná zdravotná starostlivosť je preto dôležitým základným kameňom modernej demokratickej spoločnosti.

Dostupnosť vieme ľahko zmerať aj na vlastnej koži (čakacie lehoty, dĺžka cesty do nemocnice atď.). O kvalite však zvyčajne vieme veľmi málo.

Určite ste sa už stretli s tým, že liečba závisí od toho, ktorého doktora navštívite. Cudzie vám asi nie je ani „tour de doctors“, keď vás systém núti navštíviť zopár miest, až kým niekto uhádne vašu diagnózu. Čo vieme o kvalite zdravotníctva? Niečo nám môžu prezradiť čísla úmrtnosti.

Hovorí sa, že každý lekár má svoj malý (veľký) súkromný cintorín. Nie sme však odborníci, aby sme vedeli posúdiť, či sa fakt nedalo nič robiť, alebo či zákrok bol kvalitne odvedený. Jedno však vieme isto, a to, keď sa žiadny zákrok nekonal.

Skúsme sa preto pozrieť, čo sa stane, ak doktori štrajkujú. Vtedy sa riešia zvyčajne len najakútnejšie prípady. Sodoma-Gomora, myslíte si! Ani nie. Po detailnej analýze prípadov medzi rokmi 1976 a 2003 sa prišlo na to, že úmrtnosť v skutočnosti klesla, keď doktori štrajkovali. Narástla až vtedy, keď nastúpili späť do práce.

Znamená to, že pod bielymi plášťami sú skrytí šarlatáni? Nie, aspoň nie všetci. Len je ešte veľa vecí, čo medicína nevie.

Zaujímavé je aj to, že ak štrajkovali sestry, úmrtnosť v nemocniciach vzrástla takmer o dvadsať percent. Nebolo totiž možné efektívne zistiť zhoršenie stavov pacientov alebo ich zásobovať liekmi.

Sledujme predčasné úmrtia

Dobre, medicína má ešte pred sebou veľa otáznikov, ale čo v prípadoch, keď zaručené postupy existujú? Som rád, že OECD prichádza s indikátorom, ktorý by som voľne preložil ako „odvrátiteľná úmrtnosť“.

O čom hovorí? Je definovaný ako predčasné úmrtia, ktoré sa nemuseli stať v prípade efektívnej a včasnej liečby. Berie do úvahy len tie diagnózy, pri ktorých existuje podľa expertov účinná liečba pred určitým vekovým limitom (75 rokov).

Francúzske zdravotníctvo vychádza najlepšie, zbytočne tam zomrie „iba“ 60 ľudí (všetky čísla sú na 100-tisíc obyvateľov). Slovensko je na treťom mieste, bohužiaľ, od konca. Naše zdravotníctvo nezvláda 180 odvrátiteľných úmrtí. Z krajín V4 sú na tom najlepšie Česi so 125 úmrtiami.

Poliaci ich majú tesne pod 140 a Maďari až okolo 200. Najmä porovnanie s Českom je zarážajúce, keďže sa dá predpokladať, že životný štýl je podobný a voľakedy sme štartovali s podobným zdravotníctvom.

Navyše, v súčasnosti dávame podľa štatistík OECD na zdravie viac peňazí (v porovnaní s HDP) ako naši západní susedia. Keby sme mali české zdravotníctvo, mohli by sme zachrániť celkovo tritisíc ľudí ročne (veľká dedina). Aké sú možné vysvetlenia?

Čo by povedal cynik

Nezdá sa mi, že celý rozdiel môže byť vysvetlený metodickými nepresnosťami. Ako ekonómovi mi skôr schádzajú na um otázky efektívnosti využitia peňazí, vrátane rozkrádania, prebytočných kapacít a veľkej – ponukou indukovanej – spotreby. Kolega ešte upozorňuje na väčší podiel rómskej menšiny na Slovensku.

Minimum, čo môžeme od zdravotníctva čakať, je asi to, aby ľudia nezomierali na choroby, pri ktorých existuje účinná liečba. Často to nie je otázkou peňazí, ale kvalitného personálu a dobrej organizácie práce. Všetci sme len ľudia. No ak sa aj majster tesár utne, nemá to také dramatické následky ako v prípade lekára.

Bohužiaľ, keď sa aj ľudia sťažujú, úrady tvrdia, že operácia sa vydarila, len pacienti umierajú. Cynik by povedal, že by to vlastne mohla byť aj dobre premyslená stratégia! Neefektívne zdravotníctvo totiž zmierňuje náklady štátu na dôchodky.

Autor je člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.
Text je úryvok z knihy Investovanie z nadhľadu,
v knihe má publikovaná esej názov Zdravotníctvo zabíja.

Kedy sa zlepší slovenské zdravotníctvo? (Ľudovít Odór, Ľudmila Kolesárová, Peter Visolajský)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie