Denník N

Nedeľná nekázeň: Cena slobody Antona Srholca

Jednou z laureátok Ceny slobody Antona Srholca sa na konci minulého roka stala aj Hedviga Rozborová, rod. Cintulová, in memoriam za statočnosť v období komunistickej totality.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Cenu slobody Antona Srholca udeľuje Trnavský kraj. Je to slovenská nobelovka za mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu a za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

António zomrel a 6 rokov sa snažíme, aby nám ho neukradli. Zatiaľ sa darí. On sám už nemôže priamo stvárniť svoje posolstvo, ale iní spätne modelujú jeho tvár podľa toho, ako rozumejú jeho odkazu a ako ho sprítomňujú.

Hedvigu Rozborovú umučili, lebo statočne žila ideálmi, ktoré sú hodné aj Antona Srholca. Dnes im a ich dobe nastavujeme dve zrkadlá. Jedno je spoločenské a reflektuje čistú, neskreslenú a úprimnú snahu po pravde, spravodlivosti a slobode. Druhé je krivé cirkevné zrkadlo. Dnešná cirkev nie je „to“ a nie je ani „tá“, kvôli ktorej položili život. Dnešná úradná cirkev nie je hodná toho, že pre ňu obetovali vlastnú budúcnosť, podstúpili kruté zaobchádzanie a prišli aj o ľudskú dôstojnosť.

Umučenej Hedvige dovolili eštebáci zomrieť mimo väzenskej cely v štátom stráženej nemocnici. V liste sestre, ktorá bývala 500 metrov vzdušnou čiarou aj od justičáku, aj od nemocnice, sa zachovala jej posledná prosba. Pre chuť života by si dala pagáčiky. Pre zachovanie zvyškov dôstojnosti chcela čisté galoty.

Máme sviatok troch kráľov, ktorý nemá prečo byť ich sviatkom, lebo je sviatkom jedinej Kráľovnej. Zemeguľa je plná pomníkov panovníkov a masových vrahov. Srholec staval pomník ich obetiam. Zastavme sa a vo chvíľke ticha im dajme slovo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nedeľná nekázeň

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie