Denník N

Existuje právo na sex? Modelka a akademička si kladú otázku, akú kontrolu majú ženy nad svojím telom

Herečka a modelka Emily Ratajkowski pri premiére filmu Som sexy v roku 2018. Foto - TASR/AP
Herečka a modelka Emily Ratajkowski pri premiére filmu Som sexy v roku 2018. Foto – TASR/AP

Dve nové knihy opisujú, čo v 21. storočí znamená byť ženou. Modelka a akademička hľadajú rôznymi spôsobmi odpovede na podobné otázky: akú kontrolu majú ženy nad svojím telom? A komu vlastne nakoniec ženské telo slúži?

Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako prinajmenšom prekvapivé spojenie: jedna je supermodelka, druhá univerzitná pedagogička, jednu živí krása vlastného tela, druhú akademická kariéra, jedna rozvíja značku plaviek, druhá myšlienky v prestížnych vedeckých publikáciách.

Že sa záujmy supermodelky Emily Ratajkowskej a oxfordskej akademičky Amie Srinivasanovej prepletú, by ešte nedávno čakal asi len málokto. Dnes sa však mená týchto žien skloňujú v rovnakých debatách, ony samotné vzájomne sledujú svoju prácu a dokonca už aj spoločne vystúpili v médiách.

Čo teda také rozdielne ženy spojilo?

Obe len pred niekoľkými mesiacmi vydali zbierky esejí. O oboch tituloch sa vo feministických kruhoch začali viesť zapálené debaty. A hoci to každá robí iným spôsobom, obe vo svojich knihách otvárajú zásadné otázky súčasnej západnej feministickej debaty: otázky tela, sexu, kontroly, limitov slobody i kapitalizmu.

Krásne bábätko

Že je výnimočne krásna, počúvala Emily Ratajkowski doslova už od narodenia.

„Keď si sa narodila, doktor ťa zdvihol a povedal: ‚Pozrite sa na ňu! Je nádherná!‘,“ rozprávala jej historku z pôrodnice matka. „Na druhý deň priviedol do nemocnice aj deti, aby sa na teba pozreli. Bola si také krásne bábätko.“

Vety o tom, že je krásna, potom počula ešte nespočetnekrát – v detstve jej to pripomínala krásou fascinovaná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie